Annons:
Etikettteckning
Läst 14682 ggr
Zabbio
2010-10-10 20:44

Använda mått för proportioner

Många har hört att ''en människas längd är lika med 7 huvud'' och en del har säkert hört talas om rutmätsmetoden m.m. för att avbilda ett objekt med rätt proportioner. Nu tänkte jag berätta hur jag använder olika mått.

En av de svåraste sakerna inom teckning är att avbilda ett objekt eller varelse med rätt proportioner. I den moderna tiden har vi en hel del hjälp, till exempel fotografier. Det är bra att komma ihåg att de flesta fotografierna förvränger proportioner och perspektiv en aning; sådant som är nära blir för stort och det som är längre bort blir för litet. Men det är ändå ett bra hjälpmedel för att lära sig teckna och måla, och när man blir skickligare kan man lära sig att själv justera fotografiets svagheter i perspektiv. (Dvs man ritar huvudet på ett djur som står vänd mot kameran något mindre än fotografiet visar, och gör bakdelen något större).

Men nog om det, jag ville bara visa hur jag gör för att rita av ett foto, när jag är för lat för att rita rutnät över hela min bild och sedan försöka sudda bort rutorna igen. :) Det är också ett bra sätt att lära sig proportioner litegran innantill när man  sedan ritar på frihand..

Det jag gör är att jag tar ett mått på objektet jag ritar av, oftast väljer jag huvudets längd, men det är mest av vana. På bilden nedan har jag försökt illustrera hur jag menar.

När jag har måttet på huvudets längd, till exempel 2cm från nos  till öra, använder jag samma mått på andra delar av bilden. Jag kan till exempel se att halsen är lika tjock som huvudet är brett, dvs 2 cm. Och att hela figuren kanske är ''3 huvud hög''. Vidare mäter jag andra punkter, till exempel från höften till knäet, eller benens längd till marken. Vill jag rita av en bild exakt men kanske dubbelt så stor, så dubblar jag bara måtten.  Man kan också först göra en väldigt lätt skiss utan att mäta, och sedan mäta ut och korrigera innan man börjar att definjera formen  på riktigt. om något ser konstigt ut, så kan man ju alltid mäta det, och områdena runt om, och jämföra med orginalbilden.

Vill man hellre rita på frihand eller helt ändra pose på det man ritar av, kan man fortfarande använda proportionerna, för längden på kroppen är ju fortfarande lika stor i förhållande till huvudet. Det som kan vara bra att tänka på är bara att olika kroppsdelar rör sig. På bilden nedan till exempel har jag mätt ut lårbenet till ca en huudlängd, men om hästen ställt ner foten kommer vinkeln på lårbenet ändras eftersom knäet rört sig. Det är fortfarande lika långt, dock. Och muskulösa områden kan lätt ändra form och tjocklek i olika rörelser eftersom de drar sig samman och sträcker ut sig i arbete.

<img:stuff/paintprop.jpg>

Att mäta proportionerna såhär tycker jag ändå är en bra metod eftersom man lär sig en grundform att utgå ifrån även när man inte har ett foto. När man känner att man lärt sig måtten, kan man alltid justera dem lite. Olika arter, raser och objekt har ju lite olika proportioner, till exempel är min häst nedan väl lång för en ridhästmodell, ett arabiskt follblod hade säkerligen varit kortare. :)

Hoppas ni förstod hur jag menade och vågar prova att mäta huvud mer än för att se längden på en människa :)

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Annons:
Upp till toppen
Annons: