Allmänt

Hur prisätter jag mina bilder?

2009-11-12 16:48 #0 av: Rozzy

Här kommer lite tipps och tankar som du kan tänka på ifall du inte vet vad du ska sätta för pris på dina bilder. Det är högst personligt givetvis många låter känslorna styra, detta kan påverka både upp och ned i pris sättning. Men man bör inte bara tänka på sig själv, det är även andra som blir påverkade om du alltid är billig och glad. Många ungdomar och snälla personer blir utnyttjade av beställande eller folk som vill ha hjälp. Vissa målar faktiskt gratis eller för någon hundring när matreal

 Jag tror det flesta är dåliga på att ta betalt för det de målar/tecknar de är unga eller totalt omedvetna och vad som är brukligt att ta för en bild.

 Här tänkte jag vi kunde tipsa varandra här hur man kan gå tillväga mot kunden och vad som är rimligt att ta för en bild.

Detta är viktigt för jag kan tycka vissa amatörer förstör både för sig själva, sin framtid och andra genom att dumpa priserna.

 Men först får vi reda ut begreppet amatörkonst, det är någon utan utbildning eller erfarenhet av att sälja sina bilder under en viss tid. Ja det finns de som inte sålde en enda bild under sin livstid, men de brann till hundra procent för det gjorde sen hade det en rejäl hög bilder och kvarvarande släcktingar som visste hur man skulle marknadsföra.

 Man kan säga de som kallar sig för konstnärer får åtminstone ha satsat på det till hundra procent och det under minst tre år, ja försöka sälja sig är inte lätt men exponerat sina bilder och visat framfötterna. Som konstnär är det inte lätt att vara säljare samtidigt, man behöver även då hjälp.

 Men amatörkonstnär kan man även vara hela livet om man aldrig slår igenom och satsar på sitt mål. Vissa målar kanske inte mer än en kvällskurs i veckan halva sitt liv, det kan tyckas mycket men det räcker inte bara till.

 

Så vad gör man med pris sättningen då?

 Ja här kommer par punkter du ska svara ärligt på, för många som tecknar och målar är detta viktigt för att ta sig fram. Har du inte rätt pris värderas du inte rätt och uppskattar du inte dig själv hur ska då andra uppskatta dig. Vara stolt över sin bild är inget fel, men man ska inte försöka sätta priset efter känslor. Ja man kan älska en bild värdera den högt, men det är inte säkert andra gör det, ja de kan rent av tycka en annan bild är mycket bättre.

 

Framför allt är det marknaden som bestämmer priset och efterfrågan.

Svara ärligt på dessa frågor:

 • Fråga flera, många vill göra rätt för sig. Vad toror du de vill betala? Har du frågat någon?
 • Vilken utbildning har du? Är den inriktad på konst?
 • Har du många som vill köpa något av dig, innan de hör priset?
 • Har du sålt bilder innan?
 • Hur många år har du varit verksam med att sälja eller ställa ut?
 • Har du pratat med folk som arbetar inom konst vad priserna ligger på?
 • Brukar du gå på utställningar, titta på priser och fråga om konstnären?
 • Har du sålt en bild och slagit ut det på timpriset?
 • Om du har beställningar har du en aning om vad en rörmakare eller en elektriker tar i timmen?
 • Kan du tänka dig ta tid för även konsultation, milersättninginnan, så det bakas med i priset?
 • Har du blivit ombedd att teckna av gratis bara för du tycker det är roligt?
 • Blir priset beroende på hur mycket tid du lagt ner?
 • Blir priset beroende på om bilden är unik, braeller spännande?
 • Blir priset beroende på om du är nöjd eller ej?
 • Blir priset det avtalade om det är en beställning?
 • Avtalar du ett fast pris eller går du på löpande?
 • Blir priset beroende på om du tror kunden har pengar?
 • Har du en egen stil?
 • Arbetar du med kvalitetspapper syrafritt samt konstnärskvalitet på färgerna i stället för WN Cotman ellerkinesfärger?
 • Vill du bli konstnär, eller leva på något liknande?
 • Visste du att man behöver inte sälja alla gånger utan bara visa dina bilder, det kan vara en fördel?
 • Gör du bra bilder?
 • Ska bilden tryckas upp eller användas i marknadsföring?

 Du får fundera på dina svar, skriv ner dessa på ett papper eller fundera. Det är bra att ha det klart för sig i vilket läge man stå när kunden frågar vad bilden kostar.

 

Äganderätt

Äganderätt och vad kunden får använda bilden till koster också pengar. Är det så att kunden köper en tavla så har denne inte rätt att använda den till andra saker än att hänga på väggen. Vill kunden trycka eller lägga ut bilden på nätet så får den betala en gång till för dessa ändamål. Svenska tecknare är ett förbund som kan hjälpa till i copy frågor och priser. Ett vanligt exempel här påforumet är vanlig, beställaren har bett dig måla av dennes hund och betalar inget så har hundägaren har ingen ägande rätt alls till din bild denne får inte lägga upp din bild på någon blogg etc om du inte utryckligen säger att det går.

Många ploppar in här på forumet och vill ha hjälp med både det ena och andra, var beredd att ställa de riktiga frågorna annars kanske det slutar med att du gör 20-timmars jobb utan ett öre betalt, bara för du ska tycka det är skoj och få lite erfarenhet.

 

Hjälp

Har du möjlighet att få hjälp att prissätta så använd dig av den hjälpen. Det är bra att höra med fler som är i branschen så det blir objektivt. Ta inte på dig jobb som du tror du kan eller inte har utbildning för, tex trycksaker och logotyper varken du eller kunden har en aning om att det krävs en massa kunskap för att få det korrekt. Har du e kompis so ber dug om något ge dem rabatt efter e fast prislista eller byt tjänster.

En bra tanke är när ni går på ett galleri är att det är ungefär 10-20% som går till konstnären, resten går till provsioner skatt, moms reklam, hura ,matrealutgifter och försäkringar. (Har säkert glömt något)

Så du kan varta lite billigare när du sälger hemmifrån, men du kan inte dumpa dem för det fattar ju inte kunden. Ska du ställa ut och sälja i ditt liv framöver bör du ligga på en jämn nivå.

Hoppas tankarna på rätt pris börjar snurra i huvudet nu på er alla. Lycka till med priserna.

Anmäl
2009-11-14 02:32 #2 av: [GunillaR]

Jag vet inte om jag ligger rätt. Fick höra för några veckor sedan att jag ligger alldeles för lågt. Det är så svårt, men man får väl ta sig i kragen och inte skämmas för att man tar betalt. Det känns lite så ibland, men jag börjar lära mig nu, det var värre i början.

Jag har ju en prislista inne på min hemsida. Det är också mycket svårt att sätta fasta priser efter storleken eftersom ibland blir det få timmar och ibland måste det många timmars slit.

Så, ska man ta betalt per storlek eller per timme jobb?

I så fall vad ska man då ligga på timpris?

http://www.gillasart.onatima.se

klicka på "Priser"

 

Anmäl
2009-11-14 17:46 #3 av: fiffiluren

jag känner aldrig att jag kan ta betalt för etn teckning, visst att den har tagit en stund av mitt liv (som jag ändå inte gör mycket med) men vaddå? För mig är en teckning bara ett papper och värd ungeför efter det också... jag har bara svårt att tro att folk faktiskt betalar för ett papper med en bild på (som jag oftast inte ens är nöjd med) så jag ger alltid bort mina teckningar i stället för att ta betalt för dom...

vet itne vat jag vill ha sagt, är tankspridd just nu... kasnke återkommer med ett bättre svar, får se...

http://fiffiluren.deviantart.com/

http://neopokles.deviantart.com
Anmäl
2009-11-16 20:00 #4 av: Rozzy

 

Ja Morgaine tittade på priserna, du kan nog dubblera utan samvete så kommer du lite närmre en normal prissättning, Jag kan tycka det är billigt i vissa matreal. Sen kan du gynna dem som står dig nära.

Men storleken är inte allt, även om man vill ha ett pris på formatet så kan det vara bra att kombinera detta med andra lösningar. Så fort kunden beställer utanför ramarna som du räknar in i priset så får du öka på priset. Beställningar är ju lite utöver det vanliga, det är inte många konstnärer som jobbar på det viset i dag, så det gäller att titta på liknande prisuppgifter.

Jag har märkt att det finns vissa smärt gränser när det gäller priser, men beställningar är ju rätt kund för rätt tavla då betalar det bra för det är något de önskar sig. Annars får man ställa ut och hoppas på att det klickar.

Anmäl
2009-11-16 20:33 #5 av: [GunillaR]

# 4  - Ja du har nog helt rätt.

När jag hade utställning så låg ju priserna väldigt mycket högre och detta hindrade ju inte dem som ville köpa tavlorna.

Jag får nog ta och tänka lite annorlunda och kanske dela in priserna i grupper istället. En porträttmålning kräver ju väldigt mycket mer än ett landskapsmotiv, för mig i alla fall.

 

Anmäl
2009-11-16 21:15 #6 av: Rozzy

 

Ja, det är nog en bra ide, beställningar är viktiga.

Funderar lite...

Man kan ju även ha ett grundpris för formatet som inbegriper konsultation, faste utgifter som tel, matreal och att sätta igång ja ide upplägg, sedan lägga timpris på detta. En liten bild kan ju ibland ta längre tid än den som är lite större. en liten bild kan kräva mer fixande kring upplägget än en stor...

Kunden ska ju kunna veta på ett ungefär vad den typen av bild brukar ta i tid. De kan ju faktiskt säga vilken tid de vill betala för, efter deras budget, om man behöver gå över kan man ju höra av sig visa vad det liknar och be om lite mer tid ja det som behövs. De får vad det betalar för...så då bestämmer de resultatet.

Man kan ju även säga att detta pris baseras på t.ex. 4 tim och går det utöver detta hör du av dig och jobbar vidare efter vad kunden vill.

Ett annat alternativ är väl att göra som du säger och även ta olika för en teckning och i färg.

Hantverkare är dyra!

Elektrikern var här hemma han tar 1250;. för varje påbörjad timme, detta är även +restiden +milersättning och matrealkostnad. Inte nog med detta han hade en kollega som bara stod och glodde, jo han kollade propparna i källaren och hämtade par prylar i bilen det var en dyr betraktare.

Konst kan få kosta, det är ju inte tvunga utan vill unna sig något,annars får det väl låta bli, du har en viss erfarenhet och kan vara stolt för det! Betalar de lite mer är även de stolta för detta,man får ju vad man betalar för och det du gör värderas högre i deras ögon.

Anmäl
2009-11-16 21:35 #7 av: Rozzy

 

#3 Du kan be dem om ett frivilligt bidrag låt de värdera dig när du inte kan uppskatta det du gör. Fast du kan tala om hur lång tid den tog...att du använt slut mycket matreal på flera försök. Du kanske kan byta den mot något du behöver hjälp med...typ kör du mig på lördag dit och hem... eller tala om att du byter bilden mot något du önskar dig. (eftersom du älskar måla vill du ha riktiga grejer, och ju mer du satsar desto mer stiger ju deras tavla i värde, ja skoja lite med dem.

Ett annat sätt är att du låter bli att ge bort.

Tycker du mycket om bilden behåll den, även om de vill ha den. Ja även om de frågar supersnällt och frågar vad du vill ha betalt, var konsekvent, om du inte gillar bilden behåll den absolut du ska aldrig låta en halvbra bild lämna din ägo. Du kan behöva bilderna för att jobba och utvecklas eller ha dem som referens för din egen skull och inte minst för de bästa bilderna ska vara till en utställning....hoppas jag. Då kan du få hjälp med priserna av någon annan.

Anmäl
2009-11-16 23:02 #8 av: [GunillaR]

# 6 - Ja jag fick mig en liten funderare nu med senaste porträttet som jag målade. Det skulle vara en present och vara klart till ett visst datum, inte bra alls! Även om beställaren var nöjd och mottagaren var nöjd så var jag inte 100 procent nöjd eftersom jag kände att jag inte var färdig, att bilden för mig inte var färdig. Även om den blev bra.

Vad gäller tecknade porträtt så gör jag alltid minst en skiss för att kunna känna ansiktet, känna var tyngdpunkterna sitter, skuggor, djup, highlights - ja allting. Det tar "några timmar" i anspråk.

 

 

Anmäl
2009-11-19 18:58 #9 av: Rozzy

JA, vill man göra ett gott arbete så gör man skisser det även om man är erfaren (oftest gör erfarna mer skisser än de gröna) .

Så de ska betala sig - både förberedelser och erfarenhet kostar och jag tror kunden vill ha detta.

Anmäl
2010-05-04 12:22 #10 av: herakai

Nu arbetar jag främst inom kretsar där, tyvärr, priserna är ohyggligt dumpade redan. Helt hyfsade tecknare kan ta ca 20 kr för en färglagd bild i helfigur. Inte okej, enligt mig, eftersom det påverkar förväntningarna hos ev. köpare.

Det jag har iakttagit där, dock, (lite till svar på #3) är att den här påverkan bara verkar finnas där det tas betalt. Folk kan hålla isär "det här är gratis" och "det här kostar pengar", men har ohyggligt svårt att hålla isär "det här täcker förmodligen inte ens materialkostnad" och "det här ger konstnären minimilön i timpeng" (vilket borde vara minimum i prissättning!). Jag vet många som rör sig i samma kretsar som fått höra "men han tar bara en tiondel betalt av vad du gör!", vilket inte borde "få" hända.

Så jag känner personligen (och jag prissätter efter marknaden, till viss del, så mina priser är redan "för låga", men de är iallafall värda att krångla med betalning över) att gratis är helt upp till den enskilde skaparen, men av respekt till andra bör man inte dumpa priser hur mycket som helst om det inte är högst tillfälligt och för ett syfte. (Typ "jag behöver exempel på den här nya tekniken. Jag tar X beställningar för halva priset.")

Anmäl
2010-05-29 22:59 #11 av: Mimmie94

Alltså, jag blir lite förvirrad av frågorna där uppe. Menar ni att jag ska ta mildre betalt om jag inte har nån utbildning och aldrig haft utställning eller sålt bilder förr? :)

Anmäl
2012-02-10 19:55 #12 av: yaiza3000

Gråtervill ha vener !!!GråterGråterGråter

Anmäl
2012-02-10 20:00 #13 av: yaiza3000

Oskyldig vist den är finOskyldig
Flört

Anmäl
2012-02-10 20:10 #14 av: yaiza3000

Gladfamilj...

Anmäl
2013-03-08 13:13 #15 av: Tilde

#12 Förhoppningsvis har du vener i kroppen, annars hade du nog dött.


Bra artikel, jag tar alldeles för lite betalt, men å andra sidan har jag ju ingen utbildning mer än i grundskola och ett år på gymnasiet. Lipar Kanske ska börja sälja tavlor på e-bay eller liknade. Glad

♥ Tilde

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.