Teckning

Alla kan lära sig teckna 1

2009-11-10 22:53 #0 av: Rozzy

Som i en egen värld. Kan du komma på dig själv med att tappa bort både tid och rum, bara dras in i ditt skapande, då har du målat med enbart högra hjärnhalvan. Det är viktigt att lära sig detta avkopplande sätt för att måla på för att utvecklas rätt. I denna serie kommer även du som kan teckna få nya tipps och knep.

 Hur lär jag mig teckna bra?

 Det finns faktiskt ett felaktigt sätt att skapa och måla på det sättet att man inte använder den högra delen av hjärnan. Om du tecknar felaktigt använder färdiga mönster former och mallar du tränat in likt bokstäverna i ett alfabet och resonerar med tanken "typ så här brukar jag göra ett öga så här gör jag en mun" andra har berömt mig för det. Visst finns det anatomiska regler men det är inte riktlinjerna jag menar du ska glömma nu som du förstår utan de mönster man lär in. Visst kan det bli fint att måla på ett icke högeraktigt sätt, men om du ska måla av någon så finns det inga färdiga mallar, ja att få det helt portätt likt måste du ha ett öppet sinne. Fast vi får inte glömma att vissa konstnärer som är etablerade kan inte göra ett streck, men för egen del kan det vara bra att möta utmaningar och lära sig mer.

Ansiktet är därför en bra övning för man ser hur man utvecklas, den avslöjar våra fel, och man kan inte fuska. Man ska titta på allt med nya ögon och försöka se det på ett nytt sätt, som det ser ut i verkligheten. Vissa kallar det för en "aha" upplevelse, eller nu "ser" jag. Vem som hels kan träna upp sitt tecknande, om du inte är så bra nu kan du träna upp det oerhört mycket, så mycket att man inte tror det är sant. Man behöver inte ha en medfödd talang för detta som många tror, utan detta kan övas upp. Det gäller bara att koppla på tecknarstadiet och börja se, inte lita till hur man brukar göra. Jag tänkte framöver visa att det finns massa bra övningar för detta.

Även om du nu tecknar väldigt bra i dag kan man behöva en "trigger" som kopplar om till detta skaparstadium snabbt, sen vill man ju alltid utvecklas. Detta med att lära sig teckna ruggigt bra på tre månader är bevisat av en professor som doktorerat i detta ämne, hon heter Betty Edwards och har skrivit många böcker hur man gör. Hon gav ut en bok på svenska som heter teckna med högra hjärnhalvan, den kan man finna på biblioteket. Men övningshäften eller olika böcker av henne går beställa på amazon.com dessa är på engelska. Det är så fascinerade att se hennes elevers utveckling, ja hon har bevisat genom massa nybörjare att ingenting är hopplöst ;) Dagens skola fokuserar mycket på den vänstra hjärnhalvan, det är viktigt att lära sig mattematik, klockan, läsa och skriva för att kommunicera verbalt osv. men oftast glömmer man uttrycket "en bild säger mer än tusen ord". Visste ni att den matematiska delen är i hjärnan lika stort som en ärta medan det kreativa, rumstänkande, skapande, ordlösa, tidlösa, intuitiva, figurativa, tredimentionella, konstnärliga och musikaliska sitter i en hel hjärnhalva. Lite bortglömd och försvarslös är den för det är så svårt att sätta ord på det som är där. Då är det inte konstigt att vi kan bli så mycket bättre om vi satsar "lite mer" på den delen eller hur?

I många skolor saknas läromedel i teckning och man får skapa efter vad man lyckats snappa upp av kompisarna eller har turen med en kreativ lärare, många gånger berömmer de mer än rättar, eller de hjälper inte tillräckligt, sätter inte fingret på problemet, även om man själv ser att något är tokigt. I högstadiet blir det kanske lite bättre men det är nästan försent och det flesta har tappat lusten att måla, de har jämfört sig med de som kan se och tycker att de inte har en chans. Perspektiv, proportioner, lite färglära samt grund i konsthistoria talas det först när du kommer upp i högstadiet. Knep att få ihop en bild komposition och avbilda något verkligt bör man lära sig i lågstadiet för det är grunderna i teckningen, sen lära sig bred fäglära och material tekniker. Efter kunskapen kommer de abstrakta fria skapandet, kunskap ger frihet! 

"Kunskap utan kreativitet är ingenting värt" Albert Einstein.

 Forskning visar att man är mogen för mer kreativ konstruktiv kunskap i mycket yngre åldrar än vad skolan serverar. Tänk om man hade hanterat något av de andra ämnena i skolan på samma sätt som teckning, inte gett grunderna i starten och låtit barnen göra som de ville. Här har du franska lektionen...du behöver ingen lärobok, nej försök vara kreativ och kom på lite fina franska ord. Eller här är en hög skön litteratur läs nu lite franska, ja som du tycker tolka det hela är högst personigt.

 Jag kan inte teckna

 Det har vi kanske sakt eller hört många gånger, då den vanlige typen som inte kan måla som säger detta och menar då, "jag kan inte teckna redan, därför är det inte ide att jag försöker ens". Det är samma sak som att säga jag kan inte redan spanska, så det är inte någon ide´att jag anmäler mig till den spanska språk kursen. Eller så säger någon som redan är duktig på att teckna detta för att tigga beröm...

Alla kan lära sig teckna, men man behöver hjälp knep och riktlinjer stöd att lära sig detta, ja se på det riktiga sättet. Här vidare med par articklar kommer jag berätta om lite tips, jag har några övningsuppgifter från Betty Edwards bok, det är viktigt att ni gör dem i den ordningen de står och fattar man inte riktigt hur ska man göra uppgiften prova flera gånger. (eller fråga mig här på forumet)

Du behöver annars bara blyerts penna och radergummi samt en bunta billigt papper, du ska våga slösa ja prova utan att sudda var femte sekund.

Eftersom kommer det fler redskap, men det tar vi då.

ÖVNING 1 Ett bra sätt är att starta med ett självporträtt, det talar om var du står i dag och allt eftersom du utvecklas så kan du jämföra hur det går med dina tidigare arbeten. Detta blir en referens eller dokumentation för din egen skull, ingenting du behöver visa här(om du inte vill). Annars har vi alla en förmåga att höja kraven ju bättre vi blir och glömmer av hur vi målade från början. Självporträttet går inte att fuska med den avslöjar var du har för brister i ditt tecknande samt vad du känner nu och vad du har för uppfattnings förmåga och skicklighet. Som du förstår det går inte lika bra med en söt liten blomma eller ett fantasidjur, det måste vara en utmaning. Så ta och sätt dig framför en spegel och ta dig en god titt. Rita av dig själv i ungefär 20 min eller tills du är klar. Bara ditt ansikte rakt fram, skugga om du vill men försök att fylla upp ett A4 papper med det bästa du kan.

 Jag kommer lägga ut fler uppgifter, i andra artiklar, men läs inte dem utan att först tecknat självporträttet eftersom det är den personliga referenspunkt på vad du står i dag. Efter uppgiften så gå gärna ut på Bettys hemsida http://www.drawright.com/  Nu kommer jag inte följa hennes kurs slaviskt utan detta är inspirerat av henne, men vara en hel del eget som jag provat på mina elever. Ja massa tips och trix, samt en hel del kluriga verktyg. 

En sak till bara, släng ingenting av det ni gör!

 

Anmäl
2009-11-11 00:34 #1 av: fiffiluren

Tummen upp för det :)

jag har en rad som jag lever efter när jag ritar "Att lära sig rita, är att lära sig se", det var Lena Furberg som tecknar i bla Min Häst som sa det i nån av sina teckningstutorialer. Och med det har jag blivit mycket bättre på att rita, jag har lättare att se "felen" i mina egna tecknningar, se detaljer i andras teckningar och bilder. Jag ritar inte mycket (bara ett par eller ingea blyertsteckningar/år!) men det syns en enorm skillnad mellan teckningarna och åren, bara för att jag blir bättre på att notera detaljer och lär mig av dom.

http://fiffiluren.deviantart.com/

http://neopokles.deviantart.com
Anmäl
2009-11-11 01:22 #2 av: [GunillaR]

När man kan se felen i sina teckningar, då tycker jag man är på väg, då har man börjat jobba med den högra hjärnhalvan.

Ser fram emot nästa del.

Självporträttet har jag redan gjort förresten! Gjorde detta för ungefär ett år sedan och ser redan att ska skulle göra det bättre idag.

Det får bli ett nytt.

 

Anmäl
2009-11-12 01:22 #3 av: Zabbio

Jättebra artikel!

En sån här kurs hade varit bra även för mig.. :3 Jag är fullkomligt usel på att göra något porträttlikt.. hade gärna blivit bättre men det käns så jobbigt att göra något som inte alls blir bra.. :3

Ska nog ta och följa tisen en aning.. det kan ju göras i photoshop med en ritplatta också :)

Anmäl
2009-11-12 01:36 #4 av: Rozzy

#1 Den dagen man lär sig se inser man att det finns massa sätt att se på rätt sätt och alla de använder man som i en väv för att skapa.

Det är dessa pusselbitar jag ska försöka bjuda er på. Glad att ni är taggade.

 

 

 

 

Anmäl
2009-11-12 01:59 #5 av: Rozzy

#2 tack för at du visade ditt porträtt det betyder mycket. Hoppas du målar ett nu snart så får du se om du blivit bättre.

Ett tag var jag noga med att göra ett själv portätt varje år...kanske ska börja med det nu..resultatet påverkas även av vilket humör man har för dagen.

#3 tack, hoppas du får lite nya synvinklar, ja man lär så länge man lever. Det är viktigt i vilken nivå man än utgår ifrån att man bara jämför sig med sig själv, du kan ju redan massa som du lär mig.

 

Anmäl
2009-11-12 02:27 #6 av: Zabbio

#5 Jag kommer ofta på mig själv med att ''frysa'' ett ögonblick, till exempel en bild på min hästs bakben mitt i rörelsen med uppvärmda blodårdror och muskler som arbetar under huden och smeks av solskenet..hehe, hade man gjort ett foto av den hade det sett knäppt ut; ett hårt beskuret hästben liksom.. men jag spaar det i minnesbanken inför framtida bilder, nån gång kanske just det hästbenet passar in i en bild och då finns en massa detaljer där för att göra det levande. Det svåra är att få över det på pappret sen.. men det är jag ju hyfsat bra på, att teckna och måla ur minnet och ''se'' vad som fattas och utnyttja detaljer och så från minnena. Det svåra för mig är att rita av så att det exakt liknar just det som jag ritar av.. vet inte om det är fel hjärnhalva som stör eller om min högra hjärnhalva inte tycker att likheten r relevant utan fokuserar mer på känslan. Det bästa hade ju varit om man unnat både och.. :)

Ja humöret är viktigt,..och sinnesstämningen..kommer man in i rätt stämning så bara glömmer man tiden och allt flyter på och blir bra. Tyvärr glömmer jag då oftast referensbilden om jsag har någon så det som hamnar på pappret blir inte det jag tänkt rita först..utan kanske en enhörning eller en blodtörstig pegasi när det var 'Idas lilla arabsto'' som skulle målas av.. :3

Anmäl
2009-11-12 02:36 #7 av: Rozzy

Visste du att det var först efter fotografiet kom som hästarnas rörelser avbildades på rätt sätt.

håller med dig om tidsförlusten, folk frågar i blan hur lång tid det tog med en viss målning, vilket är så svårt att svara på (om man nu inte kikar på datorn)

Anmäl
2009-11-12 02:45 #8 av: Zabbio

#7

Delvis stämmer det, men det finns gamla grottmålningar som faktiskt visar mycket mer korrekta gångarter än många nyare målningar (innan kameran då)..det är intressant.. :P Såg foton av dem från någon bok.. undrar hur det kommer sig att den kunskapen försvann.

Men speciellt galoppen är ju svår att se om man inte vet hur den är. Och att se en stillbild av ett ben är ltt..men koppla ihop det till en stillbild av hela hästen :O Nästan omöjligt trots att man studerat anatomn och gångarterna! :O

Sen vet du de här ryttarporträtten där hästarna har så stora runda bakdelar och ofta står i nån slags levad eller stridsbilder från rommarriket? Har läst någon stans att det inte föreställer galopp som man först vill tro utan terre-a-terre.. hade varit riktigt kul om Crow och jag lär oss den manövern någon gång.. :3 Och hästarna på de tiden/av den typen hade ju ofta de där proportionerna i mycket högre grad än vi är vana att se, pga träningen och hur muskelgrupperna användes.

Men absolut, fotografiet har ju gjort underverk i vår kunskap om hur saker rör sig..tänk bara första gången man lyckats fotografera en serie i hur en fågelvinge rör sig i flykt!

Anmäl
2009-11-12 02:59 #9 av: Rozzy

Älskar de franska grott målninarna, så är det rätt fotarbete på dessa med? 

Men detta visar att man kan öva upp sin uppfatttningförmåga det även i rörelse och känna anatomin.

Anmäl
2009-11-12 03:11 #10 av: Zabbio

#9 Jag vet faktiskt inte vilka grottmålningar det var.. tror det var de franska..har bilden här, inte ett foto ser jag nu utan an avbildning. Mindes fel :P Brukar kallas ''den gula hästen''. Helt korrekt är det kanske inte; ena frambenet skulle vara lite mer böjt eller så skulle det andra vara en aning längre bakåtför att få en ordentlig galopp. Men man ser tydligt att det är galopp och att benen inte rör sig i par :)

Ja..och de lärde sig säkert mycket anatomi när de slaktade djuren. De var väl lika vetgiriga som vi får man anta..

Anmäl
2009-11-23 15:44 #11 av: [Buppie]

Jag försöker rita ett porträtt av mig men det ser inte alls ut som jag.. Det skulle kunna vara nästan vem som helst.

Hur lär man sig?

Anmäl
2009-11-27 02:47 #12 av: Rozzy

Det kommer....övning övning övning...

Jag ska ge fler tipps längre fram, de finns så bra hjälpmedel.

Anmäl
2010-02-13 13:55 #13 av: [Vargen-J]

Som en del av intagningsprovet till jenny nyströmskolan så skulle vi bl.a. göra ett porträtt av oss själva när vi såg oss i spegeln. Fick höga poäng på alla delarna i provet, men det var inte det jag ville skryta om ;)

Utan det var att när jag hade gjort provet och kom tillbaks till skolan så tyckte en av lärarna att porträttet på mej liknade en indian och hon tyckte så mycket om det så hon fick det av mej. Hon blev jätteglad, hon trodde aldrig att hon skulle få det :) Nån gång måste man faktiskt va snäll ^^

//Vargen
Sajtvärd på Indianer Ifokus

It makes my heart sick when I remember all the good words and the broken promises - Chief joseph

Anmäl
2010-10-14 12:11 #14 av: [trumman]

Bra artikel med sköna tips. sånt här är mycket bättre än Hur Man Ritar En XXX-instruktioner som faktiskt inte är mycket bättre än det exempel jag bifogat like skämtsamt.

Anmäl
2013-11-18 18:07 #15 av: [MARWAKE]

Vet att denna är gammal, men denna artikel är totalt jättebra!!! :D

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.