Teckning

Kroki träning för alla.

2009-10-09 21:24 #0 av: Rozzy

NU är teckningsaktiviteterna runt om i landet på topp. Många vill bli bättre tecknare och det är bra att få vardagsrutin på skapandet. En av de bästa utmaningarna är då att teckna kroki och väljer man öppen kroki så behöver man oftast inte föranmäla sig.

På flera platser i landet bjuds det regelbundet in till kroki. Det betyder att man målar människokroppen naket, allt på mycket kort tid från 1 min till 15 minuters poser. Det vanligasste tidernaär väl 3, 5, 7, minuter så de gäller bara att vara snabb och fånga ”figuren”. Modellerna är proffs och de flesta är tom anslutna till en så kallad fackförenig.

Konstutbildningarna har det givetvis detta på schemat men man kan även hitta kvällskurser som är lärarledda. Men framför allt finns det den ”öppna” kroki grupper de är vanligtvis inte lärarledda, utan lämpar sig till de som tecknat lite innan. Man behöver inte tillhöra någon särskild skola eller förening fast det oftas är de som arrangerar det hela. Jag bor tillexempel vid Göteborg så där finns KV eller universitetet dit arkitektstuderande och andra som ska lära sig bra tecknande går. Men även Borås konstgrafiska är toppen, då betalar man per gång, i Borås är det billigt 50kr inkl fika/två timmar, studerande har även reducerat pris.

Det viktigaste med detta sätt att teckna är att du får vara superskärpt hela tiden, det är som värsta järnjumpan, men så roligt. I början, som otränad tecknare hinner man inte med många streck, men det räcker med någon timma så fattar man att det gäller att skärpa sig. Detta är oerhört bra bra för Att lära sig se och den personliga stilen samt tekniken. Det går liksom inte fuska sig till ett gott resultat med tex massa tjusiga skuggningar -du får vad du kämpar för och det ska gå snabbt. Man märker även på egen hand hur man utvecklas och blir bättre som tecknare. Det är givetvis bra att plugga lite anatomi innan, men man kan öva upp sin förmåga genom att möta utmaningar.

När man målar människokroppen och det inte blir riktigt rätt så syns det så man kan korrigera och bli bättre tecknare. Det syns ju inte om man ändrar om ett träd eller en bukett blommor lite som man tycker, när du kommer hem och visar bilden på trädet så är det ingen som kan säga den grenen går inte riktigt i den vinkeln det bladet ligger mer snett för det ser inte vad du ritat av. du kommer få konstuktiv korrigering när du visar bilderna för kunniga tecknare. .

Som tecknings och estetlärare kan jag inte rekomendera något bättre. Sök på nätet tex:”öppen kroki” samt närmsta stora ”stadsnamn” där du bor så kanske det är något i närheten.
Som startmaterial ska du starta enlelt det enda du behöver ta med är ett par tre vässade pennor och papper suddet hinner du inte ta fram. Detta är inget för er som hoppas på att få spana in en vacker ”brud” eller ”snygg kille” då är det bättre med stranden tror jag. På krokin är det oftare ”gubbar” eller ”tanter” med en hel del extra kilon och lite former som är modeller. Man ser annorlunda på modellen som ett 3d landskap inte som en naken person.  

Detta är bland annat vad du ka lära dig eller tänka på när du ska teckna:

Anatomi
Balans och tygdpungt
Mellanrumsformer
Proportioner/relationer
Skuggor/ljus
Vinklar/riktningar
Förkortningar
Perstektiv
Överskär
Volym/ytor 
Rörelse
Syftning
Snabbkorrigeringar
koncentration
Snabb uppfattningsförmåga
Tryck och pennteknik
Personligt stil/uttryck

Ta nu inte allt på en gång utan fokusera på olika uppgifter. Hoppas ni drar iväg med pennan, det är inte så avancerat ändå.

Hälsningar Rozzy!


Anmäl
2009-10-10 01:01 #1 av: Zabbio

Mycket bra och intressant artikel!

Anmäl
2009-10-15 19:51 #3 av: teddybaby

kul! Det kanske vore något att testa för mig som är så pass sjukligt perfektionistisk och behöver släppa lite på mitt detaljarbetande ^^

Anmäl
2009-10-16 00:12 #4 av: Rozzy

Det botar petandet för du hinner bara markera riktning på ansiktet antyda ögonen eller näsan. 

Anmäl
2009-10-17 22:11 #5 av: [GunillaR]

Jag kan rekommendera kroki. Det är mycket lärorikt!

 

Anmäl
2009-10-18 14:19 #6 av: Rozzy

Kul att du har provat på det. Kommer du ihåg hur hanterar informationen, ja var startar du på bilden?

Anmäl
2009-10-18 14:40 #7 av: [GunillaR]

Om jag  har en helkropp så startar jag vid axlarna. Om jag enbart har ansiktet så gör jag en lätt form av huvudet med markering av ögon, näsa och mun samt halsgrop.

Ärligt talat så kommer jag inte ihåg om det var så här man skulle göra, men så gör jag Cool

Anmäl
2009-10-18 17:21 #8 av: Rozzy

Jag planerar lite hur det kommer litte olika varje gång, ja nått som är kul. Tror inte det finns någon regel, man får ju träna på olika saker vid olika tillfällen... jag drar nog många gånger upp kropps volymen, men det är svårt att minnas. Jag ska på kroki på lördag i borås så jag ska fundera på hur jag gör då.

Anmäl
2009-10-18 19:19 #9 av: [GunillaR]

# 8 - Jag kommer i håg vär lärare att han tjatade om att vi alltid först skulle dra upp riktlinjer oavsett om det gällde hela kroppar eller ansikten. Markera rätt proportioner innan man satte igång.

Det som är spännande med krokin är att man kan få en rörelse i bilden om man "labbar" med positionerna.

Ähhhh nu blev jag lite inspirerad Tungan ute

Anmäl
2009-10-19 16:41 #10 av: Rozzy

Ja det är så bra.

Man kan även ganv det på en yta där man ser allt passar in i en avgränsning med riktningar som om man tog en klump lera, kantig och sen började skära ut formerna. Det är verkligen bra till kompakta poser och perspektiv

Anmäl
2009-10-19 18:48 #11 av: [GunillaR]

Precis!!!

Anmäl
2009-10-19 23:22 #12 av: 21Guns

Hur gammal måste man vara för att gå en kroki-kurs? Eftersom att det är naket tänkte jag att det kanske är någon åldersgräns men jag vet inte..? I alla fall, hur mycket kostar det ungefär?

// Elin :)

"I think therefore I am" 

- Descartes

Anmäl
2009-11-04 01:40 #13 av: Rozzy

 Det är en mycket bra fråga, med tanke på att det är så många unga här på forumet. En del kroki grupper har en åldersgräns på typ tretton eller femton, men jag tror inte det är så vanligt.

Vissa inte vill inte gå på kroki för de tycker det är pinsamt att titta... då ska man nog låta bli tills man är mogen för det. Modellerna gör inga obscena poser och är mycket proffsiga, men det där med pinsamhet eller liknande handlar ju lite om vem man är, som tecknare och hur man är uppfostrad och hur mogen man är som person. Ja så seriös man nu kan vara när man är nybörjare (det har inget att göra med ålder utan snarare om man har en önskan att vilja lära sig teckna och bli bra på det.) Vill du arbeta med bild/form eller har ett stort intresse för teckning kan det vara en bra att starta upp med kroki redan i tidiga tonår så har man mycket extra plus i resten av livet.

Detta med att teckna av människokroppen har inget med det sexuella att göra utan handlar om ren form ja som ett landskap där du inte kan fuska dig fram och flytta runt på husen eller göra lite som du tycker. Men detta måste man fatta innan man går till krokin.

Personligen så tror jag att jag skulle valt krokin redan vid 13 år för jag var så intresserad av mode och kläder, jag målade mycket människor redan då och det hade hjälpt mig mycket om jag lärt mig mer än att bara måla av någon ståendes (teckningsläraren iförd alla kläder). Jag fick vänta tills jag fyllt 18 år, det var först då jag fattade vad jag låg efter.

Sen hade det nog hjälpt min egen kroppsuppfattning, jag hade nog uppskattat min ungdom, samt fattat tidigare att varje ålder och person har sin egen skönhet, karaktär och formspråk. Man behöver inte se ut som en supermodell för att vara den man är!

 

 

Anmäl
2009-11-22 18:57 #14 av: Pandizi

Jag är nästan säker på att jag inte skulle våga gå på en kroki-kurs...

 

Anmäl
2009-11-23 09:40 #15 av: Migoff

Många vill ju inte teckna av nakna människor och då kan man ju samla ihop ett ett gäng teckningsintresserade och måla kroki med kläderna på. Fast inte med stora, bylsiga tröjor utan med badkläder eller linnen/kjol/kortbyxor.

Anmäl
2009-11-23 11:30 #16 av: Pandizi

Tack för tipset!Glad

Anmäl
2009-11-27 02:46 #17 av: Rozzy

Bra tipps, det är även fint att drapera ett tyg lite grekiskt.

Anmäl
2009-12-18 14:31 #18 av: Rozzy

Jag kommer köra igång mina kurser i sluet av januari så är det någon som vill prova på på dropp in - öppen kroki alltså, så är ni välkomna till Alingsås, jag bjuder första gången!

Anmäl
2010-06-20 18:28 #19 av: godisgrisen

Viktig och bra artikel!

Jag tror det är det i särklass bästa sättet att träna upp sitt tecknande på! Jag tror alla utvecklas av att teckna kroki. Låt er inte skrämmas av nakenheten, den gömmer man totalt när man kämpar med alla riktningar och proportioner!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.