Måleri

Måla ett drakdjur

2008-03-19 15:13 #0 av: Zabbio

Här visar jag steg för steg hur jag målar ett drak-aktigt djur i Photoshop, med förhoppningsvis lite hjälpsamma tips och så. Går så smått igenom skugga och ljus.


Hejsan, nu skriver jag min första artikel, så jag hoppas att den blir bra. Jag kommer utgå från att ni har baskunskaper om Photoshop, såsom att ändra inställningar för penslar, göra nya lager etc, men självklart är det bara att fråga om det är någon detalj ni inte vet hur man gör. Fast läs gärna inläggen före era först, det är ju möjligt att jag redan svarat på er fråga. ;)
Jag har använt en ritplatta/tablet, men det går att använda en vanlig mus också. Blir lite pilligare och kräver kanske lite klurerier, men det går. Det går även att använda andra ritprogram om man vet hur de fungerar. Snabbkommandon kanske inte fungerar på samma sätt dock.

Då sätter vi igång då.
Början på en bra målning är en bra skiss. Här har jag ritat en drake, jag har inte tagit bort hjälplinjer och så eftersom jag inte tänker ha skissen med i den färdiga bilden. Men jag har satt ut de viktigaste formerna; var gropen framför hötnölen sitter, ögon etc. Rita skissen på ett separat lager, eller om ni skannat in en handritad skiss; se till att skissen inte är låst (som bakgrundslager) och ändra lager attributet till ''multiplicera'' eller ''multiply'', beroende på om ni har engelskt eller svenskt photoshop. Se till att skissen alltid ligger överst. Använd gärna min skiss om ni vill öva.

<IMG:stuff/drake1.jpg.300.0.jpg>


Eftersom bakgrundfärgen alltid återspeglas till viss del i motivet, har jag börjat med bakgrunden. Och så har jag den undanstökad ;) Den ser kanske komplicerad ut, men jag har bara använt en ''konstig'' pensel i photoshop (prova alla och se vilken du gillar, man kan göra egna också) och målat runt med olika färger och väldigt lågt ''flow/flöde'' i penselinställningen (den sitter uppe precis under huvudmenyn). Jag har hållt mig till brun och orange.
<IMG:stuff/drake2.jpg.300.0.jpg>


Nu ska vi äntligen börja måla! :D
Jag börjar helt enkelt med att fylla i drakens basfärg, som här är grön. Gör detta på ett separat lager under skissen! Den gröna pricken ovanför draken är min palett, jag ser helt enkelt vilka färger jag använt. Paletten ligger på ett separat lager.
<IMG:stuff/drake3.jpg.300.0.jpg>


Nu har jag lagt i skuggor och högdagrar, jag började med skuggorna. Än så länge är jag bara slarvig och slänger in streck där jag tror att det blir bra. Jag ändrar om det ser konstigt ut och försöker hålla koll på var min ljuskälla finns (uppe i vänstra hörnet). Försök se var drakens kropp buktar ut och täcker andra delar, ljuset hamnar mest på de delar som buktar ut och är nära ljuskällan, men det är krångligt och speglas även i skuggade partier. Så man får gå mycket efter känsla. Det här steget är minst lika viktigt som första skissen!
Jag har valt en gulare grön som ljusbasfärg, en blåaktig grön som skugga, och en mörk, mörk brun (från bakgrunden) som extra skugga.
<IMG:stuff/drake4.jpg.300.0.jpg>


Ännu fler färger! Jag har tagit färg från bakgrunden (jag sa ju att den återspeglas i motivet) och även valt en lilarosa färg. Det är för att även om draken är grön utan tecken, finns det ställen där skinnet är tunnare eller där solen inte kommit åt att bleka, så för att få det realistiskt lägger jag helt enkelt in lite andra färger. Det framhäver det gröna också. Oroa er inte alltför mycket om det ser lite knasigt ut nu.
<IMG:stuff/drake5.jpg.300.0.jpg>

Nu känner jag mig redo att ta bort skissen, jag ser var alla former ska vara o.s.v. Jag gömmer den bara, så att om jag blir osäker på något kan jag visa den och se.
<IMG:stuff/drake6.jpg.300.0.jpg>


Nu kommer vi till att få färgerna att smälta samman på ett trevligt sätt. Här finns ett litet trick; om du väljer penseln och håller nere Alt så får du färgväljaren och kan plocka färg från bilden.
Ta en rund, mellanstor (inte för stor) pensel med lågt flöde (ca 6-13%). Nu kan du ha en lite mjukare pensel, kanske 75% hårdhet (högerklicka så kan du ändra det), gör ett nytt lager och måla på lagret. Håll inne alt-knappen och välj en färg på draken, säg från halsen. Måla lite, lite på samma punkt med penseln, håll ner Alt och ta ett nytt färgprov precis i ''skarven'' mellan färgen du målat med och den angränsande färgen. Sen målar du lite till. Gör så här över hela draken, men kom ihåg att du inte vill att alla färger ska smälta samman, du vill även ha textur och form på bilden. Så på lämpliga ställen (näsborre, skuldra, fötter t.ex.) låter du färgerna angränsa ganska skarpt. 

Här har jag bara jämnat till huvudet.
<IMG:stuff/drake7.jpg.300.0.jpg>

Nu har jag gått över hela kroppen på samma sätt som ovan, och även tagit bort min färgpalett.
<IMG:stuff/drake8.jpg.300.0.jpg>
Eftersom jag använt en mellanstor, mjuk pensel är bilden lite suddig. Nu lägger jag på extra ljusdagrar och skuggor där jag vill förstärka bilden, och suddar bort all färg som hamnat utanför. Naturligtvis på ett nytt lager ;)
<IMG:stuff/drake9.jpg.300.0.jpg>

 

Nu har jag arbetat in den nya färgen med en liten och hårdare pensel. Jag har även ritat dit ögon och tänder och klor. Nu skulle jag kunna vara nöjd:P
<IMG:stuff/drake10.jpg.300.0.jpg>

Men det är jag inte, jag vill ha mer textur! :P Så, på ett nytt lager, kladdar jag dit lite textur.
<IMG:stuff/drake11.jpg.300.0.jpg>

Jag använder suddighets verktyget och sätter lagerattributen på ''täcka över''. Sänker lagrets opacitet tills jag blir nöjd.
<IMG:stuff/drake12...jpg.300.0.jpg>

Som allra sista steg lägger jag på ett nytt lager, där jag alt-klickat för att få bakgrundsfärg och sedan målat över draken för att få honom att smälta in bättre. Lekt med opaciteten tills jag är nöjd.
Sedan har jag ritat eld, vilket är lätt i photoshop; nytt lager, rita lite vita streck, smeta ut. Lägg till en lagerstil genom att dubbelklicka på ditt lager i lager fönstret, välj ''yttre glöd'' och välj en orange färg till den. Lek med spakarna i det fönstret med:P
Glöm inte att lägga oreanga ljusdagrar på draken efter elden; målat på det som är närmast elden med en mjuk rund pensel och låg opacitet.
<IMG:stuff/drakefärdig.jpg.500.0.jpg>

Jag hoppas att ni fick reda på något nytt och har lust att prova! Övning ger färdighet. :)


Av: Zabbio

Datum för publicering

  • 2008-03-19
Anmäl
2008-03-19 15:23 #1 av: Zabbio

OK.. Nu har jag skrivit min första artickel, hoppas att det blev rätt..:3

Anmäl
2008-03-19 15:23 #2 av: Kazibum

super bra artikel, visar skuggning och grund linjer på ett bra sätt. Men personligen tycker jag denna drake ser mer ut som ett hund-djur än en reptil, men det beror ju såklart på hur man deffinerar drake eftersom det är ett fantasidjur.

Jag hoppas det var okej att jag bara stavade om artikel utan C :)

Anmäl
2008-03-19 15:27 #3 av: Zabbio

heh, jag stavar alltid fel. x)

Ska jag ändra titeln till ''Måla en grön hund utan päls?'' :P För jag tänker inte måla om bilden. x)

Det är en liten vinglös drake. ^^ Så som jag vill att de kan se ut.

Anmäl
2008-03-19 15:28 #4 av: Kazibum

haha, nejdå, men jag ser mer drakar som en dinosarurie/orm liknande varelse, oftast med vingar

Anmäl
2008-03-19 15:30 #5 av: Zabbio

Anledningen till att jag så sällan ger mina fantasi djur ett namn. >_>

Menmen, det kan man ju ändra när man vill måla sin egen.^^ 

Anmäl
2008-03-19 16:18 #6 av: CamillaS

Jättefin artikel, du har lyckats bra med den :D
He he håller med Kazibum att drakar brukar ha vingar, men som du säger så har ju alla sin egna stil ^^

Läs gärna igenom artikeln och rätta till stavfelen så blir det ännu bättre. :)

Så kan du publicera den sen om du tycker att den är färdig. ^^,

Anmäl
2008-03-19 17:05 #7 av: Moa-winberg

Jättebra artikel, lärorik och det är en väldigt fin drake :)

Anmäl
2008-03-19 17:31 #8 av: Puma77

Jätteläcker och bra tips.

Anmäl
2008-03-19 21:06 #9 av: [Popcorni]

Snygg drake!

Anmäl
2008-03-20 02:09 #10 av: Liss

Tycker de ser ut lite som en såndär.. två djur i ett? vad de nu heter.. den var snygg iaf, men inte riktigt en drake:) Fast alla har ju iof olika fantasydjur:)

Bra artikel:)

Anmäl
2008-03-20 02:16 #11 av: Zabbio

Ja, men använd ni en annan skiss med lite vingar o grejjer på när ni provar tekniken, så blir er bild iaf en drake.

Anmäl
2008-03-20 09:10 #12 av: Kattapult

Mycket bra artikel. Intressant och välskriven :D

Anmäl
2008-03-20 11:23 #13 av: Zabbio

Tack. :)

(till alla som sagt nåt snällt förståss ;) 

Anmäl
2008-03-29 14:58 #14 av: CamillaS

#13 får man kopiera din drak skiss och måla på? :)
Är inge bra på att rita drakar ;)

Anmäl
2008-03-29 16:49 #15 av: Zabbio

Ja, det skrev jag ju i artikeln:P

Anmäl
2008-03-29 18:02 #16 av: CamillaS

Ha ha, det missade jag :P

Anmäl
2009-07-13 13:19 #17 av: Fyzaliz

Jättefint!

Men den stackars draken bränner sig på tassen x]

Anmäl
2009-07-13 14:40 #18 av: Rozzy

Bra och lätt att förstå atrickeln.

Fint färgval, många är ju så rädda att blanda i nått annat än bara grönt när föremålet  är grönt.

Personligen tycker jag att du kan gå vidare på denna figuren och visa merom elden, skuggor omgivning ja skriva en forsättning med vingar kanske.... 

Anmäl
2009-07-13 20:48 #19 av: linhof

Zabbio! du är grym! bara för att du ska veta det!   superduktig!

och visst är det en drake...den har ju helt enkelt inte fått vingar än (ungdom)... Flört

Anmäl
2009-07-14 01:41 #20 av: Zabbio

Tack för kritik, tips och beröm :)

Anmäl
2017-01-05 11:13 #21 av: Mrevil

Bra lätt turtorial

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.