Teckning

Figure Drawing

2012-02-20 15:44 #0 av: 21Guns

Vill först varna för att denna artikel innehåller anständigt nakna kroppar. Figure drawing handlar om att teckna människokroppen. Ofta gör man snabba skisser för att få ner så mycket information som möjligt av posen på en ganska kort tid. I den här artikeln beskriver jag lite om hur man snabbt kan få ner en skiss och hur man kan lära sig figure drawing.

Att rita en människa kan vara svårt. Något som jag finner underlättande är att först göra en snabb skiss för att få ner helheten och själva posen.
Att kunna göra en 30 sekunders skiss kan hjälpa en mycket att lära sig proportionerna på en människa, samt lär man sig att inte hänga upp sig på detaljer. Därför kan det vara bra att öva på att göra snabba skisser.

Det finns sidor på internet som man kan ta hjälp av om man vill lära sig göra snabba skisser av människor. Dessa sidor erbjuder bilder (nakna om man vill, annars finns det rutor man kryssar i om man vill att de ska vara påklädda) som visas i x antal sekunder/minuter (detta kan man också välja själv).

[Dessa sidor är på engelska. Varning, kan innehålla naket!]
http://www.pixelovely.com/gesture/figuredrawing.php
http://lovecastle.org/draw/

Vill man rita av riktiga människor finns det kurser som kallas kroki. Det är en kurs där riktiga människor kommer och poserar nakna, och eftersom att man inte vet riktigt säkert hur lång tid personen håller posen så är det viktigt att snabbt kunna få ner posen på pappret. Det är ett sätt att lära sig skissa snabbt och lära sig proportioner från riktiga människor och kan underlätta då det är i 3D. Vill du läsa mer om kroki så finns det en artikel här på sidan! http://teckning.ifokus.se/articles/4d714520b9cb46223305a59c-kroki-traning-for-alla?articles-1

Figure drawing handlar dock inte bara om att skissa. Skissen underlättar när man först börjar teckna, men en figure drawing kan man hålla på med hur länge som helst. Men har man inte en skiss så kan det vara svårt att få ner resten, vilket är anledningen till att jag mest går igenom själva skissandet.

Hur man kan gå till väga

Något som jag brukar tänka på när jag ritar figure drawing är att börja med en linje som visar riktningen av själva posen, ungefär såhär:

Image and video hosting by TinyPic

Sedan kan man börja antyda till huvud, hår, ansikte, revbenen, bäckenet, armar, ben, händer och eventuellt tyg samt skuggor. Ungefär såhär:

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Det brukar gå relativt snabbt, och man ser redan på bild 2 ungefär hur posen ser ut. Efter det kan man bygga på hur mycket man vill, men oftast brukar inte figure drawings innehålla mycket detaljer.

Tips!
Anatomi är en sak som är väldigt bra att kunna, i alla fall grunderna så att man kan ha det i bakhuvudet när man tecknar. Att t ex veta hur och varför kroppen ändrar sig beroende på hur personen poserar och vrider sig kan vara bra att veta om man vill teckna något från huvudet för att få en så realistisk teckning som möjligt. Men nu blir det lite mycket att gå in på det i den här artikeln, så kolla gärna runt bland olika sidor eller köp böcker om anatomi – det är verkligen värt att kunna!

För mer hjälp och instruktioner finns det videor på bl. a. YouTube som jag själv finner väldigt hjälpsamma och som jag regelbundet tittar på för inspiration och hjälp.

En utav dem är http://www.youtube.com/user/matthew39arch
[Dessa videor är på engelska. Varning, innehåller naket!]
Han tar upp olika tekniker, anatomi samt visar sina elevers skissböcker som kan vara väldigt inspirerande!

http://youtu.be/XrHsumJ2H
[Videon är på engelska. Varning, denna video innehåller naket!]
Detta tycker jag är en väldigt bra och inspirerande video, samt visar en annan teknik som man kan använda när man börjar skissa.

Förutom videor så finns det massa bilder ute på nätet, samt böcker om figure drawing. Kolla runt lite och se vad du tycker om bäst!

Lycka till med ert figure drawing! Glad

 

// Elin :)

"I think therefore I am" 

- Descartes

Anmäl
2012-02-21 21:18 #1 av: Tzatze

Jag bokmärker Glad

Anmäl
2012-02-22 19:51 #2 av: Ravynsfair

*Tass*

Vänliga hälsningar Sanna. 
Medarbetare på Blandrashundar, HBT & Socialt stöd.ifokus Sol

Anmäl
2012-04-09 20:09 #3 av: Cordata

Om man är lite pryd och vill måla kroki utan att se naket kan man alltid be en vän ställa upp, klädd i badkläder :)

Glöm inte att du är älskad och helt underbar!
Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.