Månadens medlem

Månadens medlem: April

2014-04-04 20:52 #0 av: Tilde

April månads medlem blev Odd. En extremt talangfull kille på 20 år som har tecknat i princip hela sitt liv. Läs mer om Odd och få smakprov på hans fantastiskt fina verk, samt några visdomsord. :)

Berätta lite kort om dig själv:

Vet aldrig hur man ska svara på såna här frågor på ett intressant sätt, men vi gör väl ett försök!

Odd heter jag (inte bara mitt användarnamn) och är tjugo år. Skulle nog inte säga att jag har vuxit upp än, men jag bor och har alltid bott i en liten håla en bit utanför Helsingborg med min mor och far och mina tre äldre syskon, som just nu är utspridda lite här och var i Sverige. När jag var liten brukade vi ha både kaniner och ormar, men för tillfället har vi bara en toy pudel som heter Petter (och en liten fluga i mitt rum som jag inte har hjärta att döda, han verkar dessutom känna sig rätt så hemmastadd och vägrar flyga ut genom fönstret).

Teckning av en 4 år gammal Odd

Har egentligen alldeles för många intressen för att rabbla upp här, är intresserad av allting, men jag spenderar de flesta av mina dagar med att teckna eller läsa. Jag älskar böcker och har alltid gjort, var den där udda ungen som var kompis med bibliotekarien och hade ett alldeles för stort ordförråd för att vara åtta. Har dock den senaste tiden börjat föredra att äga böckerna istället för att låna på bibliotek och har just nu en ständigt växande samling på över 200 böcker. Läste min första Stephen King bok när jag var runt tio år (Jurtjyrkogården) och förutom honom är några av mina favorit författare Dean Koontz, Brian Jacques, Ian Rankin, Arnaldur Indridason och Michael Connelly, men jag läser egentligen allting så har ni några rekommendationer skicka dem gärna åt mitt håll!

Skolarbete gjord i 6:an

Hur gammal var du när du först blev intresserad av teckning och vad ritade du mest då? 

Bild har alltid funnits där från början egentligen, både min farmor och mormor målar och tecknar i allt från olja till blyerts, så när farmor var barnvakt åkte målerigrejerna fram med en gång. Även mina syskon har alltid varit väldigt duktiga på att teckna, så självklart när jag såg vad de gjorde ville jag göra samma sak, men där deras intresse tog slut fortsatte mitt (den ena blev intresserad av musik istället och är extremt duktig på alla instrument han plockar upp, ge honom vad som helst som gör ett ljud och en kvart senare spelar han Beethoven).

Även om det är svårt att tänka sig nu hatade jag att teckna människor när jag var yngre, det blev många djur och fantasidjur istället, med någon enstaka blomma här och där. Men eftersom min mor är hästfanatiker tror jag nog att det mesta jag ritade var Lena Furberg hästar.

Öga ritat i blyerts

Kommer ihåg att det blev många argument när vi hade bild i skolan och fick uppgifter att teckna en scen från en bok/film på grund av min vägran att rita människor. Oavsett vad historien handlade om lyckades jag ändå alltid hitta minst ett djur att rita av, istället för att fokusera på huvudkaraktärerna som de ville att man skulle göra, även om det bara var från något så simpelt som "Han såg en ekorre på vägen". Har alltid tyckt att man inte ska tvinga sig själv att rita någonting som man inte tycker är roligt eller kanske kommer hata, då är det bättre att göra det på sitt eget sätt så kommer det andra av sig själv senare i livet. Mina lärare höll inte med mig dock, haha.

Akvarellmålning


Vad använder du helst för material idag och hur ofta tecknar du?:

För bara några år sedan skulle jag ha svarat blyerts, men nu för tiden tycker jag om att använda allting förutom olja (det har jag inte tålamod till), började använda akvarell och pastell/färgpennor förra året och tycker det kan vara riktigt roligt. Det beror helt enkelt på vad jag känner för att göra och vad jag har hemma för tillfället.

Tecknar gör jag så ofta jag kan, har alltid en penna i fickan och finns det inget papper hamnar det på armarna istället.


Finns det någon specifik konstnär du ser upp till? Varför?/Varför inte?:

Det finns väldigt många som jag tar inspiration från och tycker är extremt duktiga, de flesta finns på Deviantart, men ingen speciell person som jag ser upp till. Jag föredrar att fokusera på enstaka detaljer hos det andra gör och använda mig av det för att förbättra min egen teknik.

Hästporträtt av grafitpennor

Har du något tips till oss andra?:

Sluta säga att ni inte är tillräckligt duktiga, titta på vad ni kan istället.

Jag har alltid sagt det själv, att det jag gör inte är tillräckligt bra eller rent ut sagt dåligt, och ville aldrig att någon skulle titta på mina teckningar. Jag fortsatte att peka ut allt det negativa tills tecknandet blev ett jobb och en rutinsyssla istället för någonting som jag njöt av, det blev så kämpigt att jag till och med slutade rita helt i ett par år. Men så bestämde jag mig för att fokusera på det som jag känner mig nöjd med i mina bilder istället, och tack vare det har inte bara tecknandet blivit mycket roligare, jag har dessutom aldrig förbättrats så snabbt tidigare som jag gjort under det här året.

Visst kan man säga "Den där delen ser inte särskilt bra ut" eller "Jag skulle vilja ändra det där" och man behöver inte springa runt och prisa sina egna bilder högt, men säg det åtminstonde till dig själv. Titta på din bild och tänk "Det där är en riktigt snygg linje" eller "Jag lyckades verkligen med den där formen". 

Att trycka ner sig själv är inte samma sak som att vilja förbättras.


Några kloka ord:

Även om det är bra att titta på andras bilder och se skillnaden i deras och ditt arbete, försök att inte jämföra er. Titta inte på en bild och tänk "Det där kan inte jag" tänk istället "Det där vill jag kunna" och lär dig sen det. Du behöver inte ha några magiska krafter som gör att du kan teckna från födseln, bara intresset och viljan att lära dig något nytt.

♥ Tilde

Anmäl
2014-04-04 20:56 #1 av: [MARWAKE]

Bra artikel/månadens medlem :D

Anmäl
2014-04-05 06:40 #2 av: aneri


Mycket bra skrivet!!! Så intressant och inspirerande.

Kan man bli månadens medlem ytterligare månader? Iså fall ser jag fram mot fler intervjuer med Odd. Glad

Anmäl
2014-04-05 11:14 #3 av: Tilde

#2 Det är en ny medlem som blir intervjuad varje månad. Men kanske vill Odd ställa upp på andra slags intervjuer i framtiden. Glad Det finns många spännande medlemmar här, så vi får se vem som blir maj månads medlem. :)

♥ Tilde

Anmäl
2014-04-05 12:27 #4 av: Gerbilles

Väldigt roligt och intressant att läsa! Känner igen mig mycket i det där att alltid försöka hitta ett sätt att slippa rita människor på bilden i skolan, haha. 

Coolt också att du heter Odd! Tummen upp

Ser fram emot att läsa fler "Månadens medlem". Glad

Anmäl
2014-04-07 09:43 #5 av: Odd

#2 Det var snällt sagt, men som Tilde skrev finns det extremt många intressanta medlemmar här, vore ju tråkigt att bara läsa om samma person hela tiden, och jag har nog sagt allt jag hade att säga Skrattar

#4 Haha ja vill man inte så går det ju inte, då får man improvisera istället och gömma dem Gapskrattar Tyckte att det skulle vara roligt att se hur många som kunde hitta pojken i bilden med lejonet, han är ett riktigt mästerverk Tyst

Sa det innan men säger det igen, jätte bra jobbat med månadens medlem Tilde, väldigt roligt sätt att lära känna alla! Tummen upp 

Anmäl
2014-04-07 20:27 #6 av: Gerbilles

#5 Haha märkte inte ens honom innan att du sa att han fanns med i bilden, han var väl kamouflerad! Gapskrattar

Anmäl
2014-04-10 00:02 #7 av: Cahira

Du är sådan enorm inspiration Odd! Blomma

Och den där hästen får mig att tappa andan varje gång, är verkligen så otroligt snygg! Hjärta

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.