Månadens medlem

Månadens medlem: maj

2014-05-13 21:11 #0 av: Tilde

Denna månads medlem är ultramalin, en tjej från Uppsala som använder tecknandet för att uttrycka sig själv och sina känslor. Här kan du få tips av henne och läsa om hur och varför hon målar, samt få några smakprov av hennes grymt snygga bilder!

Berätta lite kort om dig själv? 

Jag är 26 år gammal, född och uppvuxen i Uppsala men är nyinflyttad i Gävle med min pojkvän David. Jag har en kandidatexamen i Samhällsgeografi, men har också läst genusvetenskap och arabiska. Jag har alltid velat hålla på med något kreativt, men det är först senaste halvåret som jag vågat ta steget och satsa på det. Övriga intressen är väl ganska vanliga, fina vänner, nya upplevelser, hundar och god mat. På handlederna har jag två tatueringar, ett kvinnotecken och M+D, som symboliserar det viktigaste i mitt liv, Kärlek och Systerskap. 

Porträtt av kompisen Linn, gjord med promakers och akvarell

Vad är det bästa med att teckna?

Det bästa med att teckna är att man får en chans att uttrycka sig själv. Både för sig själv och för andra. Så länge jag kan minnas har jag tecknat för att bearbeta mina känslor, både positiva och negativa, och jag är väldigt tacksam att jag har den möjligheten.


Hur länge har du hållit på och vad föredrar du att använda?

Jag har nog alltid hållit på med kreativa saker, även om det tar sig olika uttryck i olika perioder. När jag var tretton-fjorton började jag med blyerts och lite akrylmålning (även om det aldrig blev särskilt lyckat). Ett tag skrev jag mycket poesi, för några år sedan startade jag ett klädmärke och höll på med kollektioner och modevisningar. Nu är jag tillbaka där jag började med blyerts, akvarell, promarkers och akryl. Akvarell har jag målat med minst någon gång i veckan i två år och först nu börjar jag känna att jag behärskar det ordentligt. Vissa saker tar tid helt enkelt och alla behöver olika mycket övning. 

Målad med vänster hand


Har du någon förebild?

Jättemånga. Egon Schiele är nog min absoluta favorit, hans förmåga att rita väldigt vulgära målningar utan att de känns så vulgära. Georgia O'Keffees blommålningar är så starka att det är obegripligt. Maria Pohl är en tjej jag följer på instagram (finns även påwww.mariapohl.se) som är otroligt duktig och som inspirerar mig en stor del. Samma sak med Sara-Vide Ericson, det går en dokumentär om henne på K Special på svt just nu och hon är ju så cool som person och sån bra konstnär att det inte går att inte se upp till henne. 

Hundporträtt


Hur ofta brukar du teckna och vad är ditt favoritmotiv?

Just nu tecknar eller målar jag nästan varje dag. Jag ger mig själv olika uppdrag för att kunna öva mig tekniskt även när inspirationen inte finns där. Även Torsdagstema som Smäm, Artemilia & co håller på med är ett bra hjälpmedel.

Mitt favoritmotiv är väl ledsna nakna tjejer, hur bisarrt det än låter. Feministiska tankar finns i allt jag gör, därför blir det naturligt att det följer med mig in i konsten också. Mycket av det jag målar handlar om objektifieringen av kvinnor, att vara ett subjekt eller objekt. 

Använder du dig av någon speciell metod eller teknik?

Senaste året har jag fokuserat mycket på att titta på utmanande bilder av kvinnor, och sen föreställer jag mig att jag sitter med på plåtningen och fånga ögonblicket mellan kamerablixtarna. 
Annars ritar jag jättemånga snabba skisser innan jag väljer ut en eller två som jag gör om på ett mer seriöst sätt. 


Tips till oss andra?

Sluta jobba mot perfektion! Förut försökte jag alltid efterlikna referensbilden in absurdum. Jag blev så frustrerad om en arm blev för lång, en skugga för mörk eller ett öga för stort att det tog bort mycket av glädjen i tecknandet. Istället började jag rita alla teckningar med vänster hand, och insåg att de blev riktigt häftiga de med. Trots att allt var helt skevt. Sensmoralen av denna historia är typ: Vill du ha en kopia av bilden, gå till en kopiator. Vill du ha en kreativ tolkning av bilden, kör hårt. Ingen kan nånsin måla exakt som du för ingen rör sin hand eller håller pennan exakt som du = du är bäst på det DU gör. 

♥ Tilde

Anmäl
2014-05-16 16:47 #1 av: Gerbilles

Kul med ännu en månadens medlem. Skrattar Alltid lika intressant!

Anmäl
2014-05-16 20:18 #2 av: Linnebutiken i Ätran

Trevliga frågor och bra svar!

Anmäl
2014-05-17 16:09 #3 av: RödPanda

Jag gillade vänsterhandstricket för att släppa på perfektionen. (Blir väl ett högerhandstrick om man skulle vara vänsterhänt...)

Anmäl
2014-05-18 02:38 #4 av: Cahira

Tipset var helt underbart! 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2014-05-20 17:13 #5 av: CamillaS

Varför är det inte ändrat så att maj månadens medlem är på förstasidan? Det är ju inte april längre. ;)

Anmäl
2014-05-20 23:41 #6 av: Tilde

#5 Fixar det! Svårt att hålla koll på allt när jag håller i så många sajter. Galen

♥ Tilde

Anmäl
2014-05-21 09:05 #7 av: CamillaS

#6 Oj, visste inte att du var sajtvärd på så många sajter förrens jag nu läste din signatur.
Men bra att det är fixat nu. :)

Anmäl
2014-05-21 10:11 #8 av: Tilde

#7 Håller också i Dvärgkaniner, så jag har maxantal just nu, haha

Men nu är det fixat! Tack för påminnelsen. :)

♥ Tilde

Anmäl
2014-05-21 13:23 #9 av: CamillaS

Hehe shit, och själv tycker jag det är mycket jobb med bara en! Lycka till med alla sajterna. :) Och varsågod. ;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.