Allmänt

Det är skillnad på rita och måla

2017-12-29 17:00 #0 av: [KatarinePierce]

Visst har man någon gång hört "Jag målade ett träd"? Ibland menar personen ritade ett träd

Allt för ofta hör man "jag målade" fast personen menade ritade. Här nedan ser ni skillnaderna mellan dem. Denna artikel är inte till för att peka ut någon eller så. Det är ganska viktigt att kunna skillnaderna.

Rita: När du använder blyerts,markers mm

Måla: När du använder Akryl,oljefärg mm

Hjärta Ett hej kan göra så mycket Hjärta

Anmäl
2017-12-29 17:59 #1 av: [HundochKatt]

Jag håller med dig delvis, men samtidigt så har gränserna suddats ut lite grann genom tiderna. Förr fanns ju inte alla de medier som vi har idag. Många målar ju tex. med markers. PanPastel, Pastellkritor. Ja, man kan t om måla med färgpennor tycker jag. Tex i en målarbok. Man tecknar ju inte då utan färglägger. Och det är väl det korrekta ordet egentligen dvs. färglägger.

Definitionen för mig är väl egentligen, att jag målar med pensel (eller PanPastels Sofftverktyg).  Idag behöver inte måla vara av flytande slag så som olja, akvarell och akryl är. 

Och jag tecknar med pennor. Men som sagt var så tycker jag att gränserna har suddats ut lite genom åren. 


Anmäl
2017-12-29 21:17 #2 av: [KatarinePierce]

#1 Ja visst finns det mycket material idag! Underbart. förstår hur du menar.

Hjärta Ett hej kan göra så mycket Hjärta

Anmäl
2018-03-08 14:50 #3 av: Choklad

Man både målar och ritar egentligen - först ritar man upp en skiss/teckning, som man sedan färglägger, och då målar man. Men om man målar direkt, då har man bara målat, för mig är "måla" då man färglägger, mest med pensel då. Eller med pallettkniv.  Men även med pennor, kritor t ex, allt som har med färg att göra är att måla tycker jag. 

Sedan kan man rita med pennor som är färger i, och då ritar man fast det är med färg, jag tycker att det är själva ifyllandet med färg i ett motiv som är själva målandet. Och om man ritar med t ex blyerts,  utan att fylla i så mycket, då ritar man.

YrarFunderar

U R us

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.