Allmänt

Övning ger resultat!

2018-02-14 22:56 #0 av: [HundochKatt]

När man börjar teckna så är de flesta inte så bra på det. Inte heller när man provar ett nytt medium. Men skam den som ger sig, övning ger faktiskt resultat!

För ungefär två år sedan började jag teckna igen, efter sådär 30 år. Min känsla då var som att vara Bambi på hal is, med stapplande steg och resultatet var nog inte det bästa även fast jag blev glad över att ha en liten förmåga kvar, sedan jag var en ung flicka. 

När jag var ung tecknade jag mest i blyerts. Försökte att teckna och måla med färg men det misslyckades totalt tyckte jag. Men kanske var jag mer kritisk mot mig själv när jag var yngre än vad jag är idag? Men resultatet av mina försök med färg då, blev inte så många, eftersom jag tyckte att jag var bättre med blyerts. 

Men så började jag igen att teckna för ca 2 år sedan. Bestämde mig ganska snart att jag skulle lära mig att behärska färg också. Kosta vad det kosta vill i både material och träning. Jag tänkte inte ge mig! 

Så jag investerade i hela setet Faber Castell Polychromos och satte mig ner med pennorna och uj, så svårt det var tyckte jag. Jag var ju inte heller van vid lager på lager tekniken. 

Fina färger hade jag att välja på men det var enormt svårt att få den där korrekta färgen. Att välja rätt färg bland alla färger var ett evigt experimenterande och jag tror att jag tänkte lite för mycket på just den där rätta färgen. 

Man kan väl inte säga att mina allra första projekt med färg blev så jättelyckade men jag blev ändå ganska nöjd med resultatet då och fortsatte att öva. Alla är vi ju barn i början oavsett vad det gäller. 

Tigern här bredvid är mitt andra försök med färgpennor (den 11:e teckningen totalt sedan jag började igen) och jag tar med den som jämförelse här eftersom det var en tiger och jag nyligen gjort en ny. Förvisso inte på exakt samma referens foto men ändå så man kan göra en jämförelse, mot då och nu. 

Det är roligt att spara alla teckningar man har gjort, även de som man är mindre nöjd med, för det är då man ser att man utvecklas. Kanske inte så mycket mellan teckning till teckning, men ser man nu knappt 2 år senare så har ju utvecklingen gått framåt väldigt mycket.  

I början tror jag att jag tänkte lite för mycket på vilken färg jag skulle använda, men numer hugger jag tag i en penna som ser ut att stämma något sånär med referensfotot och testar. Fungerar inte det så tar jag och provar med nästa. Jag kan ju lättare fixa till misstag idag mot när jag började. 

Helt klart kan man i alla fall se att övning och åter övning ger resultat! 

Så fortsätt att öva och spara alla teckningar ni gjort. Det är då, när man jämför teckningar från förr,  som man ser att man faktiskt utvecklas. 


Anmäl
2018-02-15 10:23 #1 av: CamillaS

Bra och peppande artikel. Och visst har du rätt i att övning ger resultatet. Utan det så hade ingen av oss kommit någonstans!

Anmäl
2018-06-27 18:57 #2 av: Agda

Jag har ett foto som jag nu har ritat av två gånger, jag tänkte att de teckningarna passar bra i denna tråd.

Första gången var när jag hade hållit på och tecknat mer seriöst i ca 1,5 månad (innan hade jag mest tecknat konturer). Jag hade bara tunt, billigt skisspapper, jag tror att jag bara hade en vanlig blyertspenna, ett sudd och inget hum om hur man blandade blyerts.

Med den senaste teckningen kan man säga att jag har hållit på och ritat i nästan 4 år (blev en lång paus på nästan 6 år, just denna teckning är min fjärde efter pausen), med ganska bra ritpapper, blyerts i olika hårdheter, olika sorters sudd och bättre koll på blandning och lagerläggning.

Nu hänger dessa i samma ram och jag älskar kontrasten. De blev  fotade lite från sidan, för annars blev det blänk i glaset.

Anmäl
2018-06-28 00:05 #3 av: [HundochKatt]

Ja, se där! Övning ger verkligen resultat och vad roligt att ha den gamla teckningen kvar och jämföra. Man ser ju verkligen att det gått framåt, även med avbrott. 


Anmäl
2018-06-28 08:47 #4 av: Derrtag

Jag har faktiskt också en sådan bild, fast digitalt ihopsatt:) tyvärr står det lite text, för det är egentligen för instagram, men man ser ju bilderna tydligt:). Den ena är min nya teckning med de två katterna, den andra är en gammal som jag minns att jag blev jättenöjd med XD

Anmäl
2018-06-28 12:31 #5 av: [HundochKatt]

Det är jätteroligt att få se sådan här "före" och "efter" bilder. Det kan alltid sporra andra att börja eller fortsätta att teckna. 

Det är ju så många som säger, "jag kan inte". Men hur många är det som kan från början? 


Anmäl
2018-06-29 04:05 #6 av: Agda

#3: Jag har kvar nästan alla mina gamla teckningar, det är kul att kika på dem ibland (och skratta lite åt vissa Skämtar).

#5: Precis, och det gäller ju inte bara teckning utan också mycket annat här i livet, ingen är en mästare från början. Man måste lära sig att misstag är okej, det är av dem man lär sig hur man inte ska göra och på så sätt blir man bättre. Sedan så tycker jag att det är lärorikt att titta på tutorials på youtube, där kan man få många bra tips.

#4: Vad kul att se, jag tycker det är roligt att följa din utveckling i dina trådar här på sajten.

Anmäl
2018-07-07 09:13 #7 av: [rumelle]

Jag gjorde just en sådan bild ganska nyligen. Tycker det är jätteroligt att se att man faktiskt utvecklas. 

Anmäl
2018-07-07 21:20 #8 av: Niiinah92

Det är bra för fortsatt skapande att ha kvar lite äldre alster som man kan jämföra med för att se att det går åt rätt håll. Jämförde en bild jag gjorde för några år sedan med en jag gjorde förra veckan och jag kan nu se att jag vågar numera ha lite mer kontraster i mina bilder, något jag alltid varit väldigt feg med 😊

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.