En sak många många kämpar med i sitt tecknande är just skuggor. Det kan vara klurigt att lista ut i början. Även om man gjort skuggorna "rätt" kan saker ändå kännas platt och fel. I denna guiden tar vi oss igenom hur skuggor fungerar och hur man kan få dem att se bra ut!
Skuggor är kluriga och jag tror att vi alla har en period när vi kämpar med dem. Det första man bör känna till är att skuggor alltid befinner sig på motsatta sida av ljuskällan.
När något befinner sig rakt bakom ljuskällan så blir hela baksidan av objektet täckt i skugga. Längst kanterna kan det skapas en upplyst kontur, detta kallas för rim light. Detta kan vara ett bra sätt att urskilja objekt bland andra mörka saker i bilder.
Nu när vi gått igenom hur ljus fungerar, hur det kan se ut med ljus från olika riktningar så är det dags att börja prata om hårda och mjuka skuggor. Har du någonsin upplevt när du skuggat att det lätt blir "muddy" , lite sådär kladdigt och platt?
Bilden ovan är nog det första nybörjarsteget många tar när de försöker skugga. Det förekommer lika mycket i Digital konst som Analogt /traditionellt. Man märker att det ser lite tråkigt ut och det är inte alltid lätt att sätta fingret på varför. Det är här vi börjar prata om diffusa ljus, hårda skuggor, Kontrast och form.
Första steget är att veta former. Olika former kommer producera olika skuggor.
Hur fixar vi vår kladdiga bild?
Om vi nu applicerar detta på vår tidigare bild så får vi:
Det kan fortfarande kännas platt. Det är här jag märker att väldigt många fastnar. Många kan finna det svårt med Kontraster, tänk så gör man fel! Man kanske tycker att det är mycket säkrare att göra skuggor som inte är så mörka - man riskerar då inte att förstöra bilden.
"Kill your darlings!"
Tyvärr, genom att inte ta steget och pröva Kontraster kan du som följd förlora djup. Som min gamla bildlärare brukade säga till mig: "Kill your darlings!"
Ibland måste man "förstöra" eller måla över saker, radera koncept eller ändra på något för att bilden som helhet ska bli bättre.
Bara se vad lite Kontraster kan göra:
Skuggors skarphet och Kontrast är inte bara beroende utav formerna dem följer. Ljussättning kan ändra skuggor ganska drastiskt. Diffust ljus gör skuggor ofta större och mjukare medan direkt ljus/skarpt ljus skapar större Kontraster. Ett bra exempel på detta är ficklampor.
Starka ljus skapar större Kontraster. Vad är ett diffus ljus? Google beskriver diffust ljus såhär:
"En direkt belysning som åstadkoms genom att ljuset från en lampa sprids med diffusor (gasväv, smörpapper och så vidare) så att det blir mjukt och jämnt med minskat kontrastomfång och mjuka skuggor".
Så ljuskällor som inte är skarpa med andra ord. Kanske lampan från mysrummet med det dimma ljuset?
Det allra sista vi går igenom i denna guiden är något som också påverkar skuggor. Nämligen vilket material objektet är gjord i. Reflektiv material som järn brukar ha stora Kontraster och skarpa highlights medan saker karvade i trä har ett mer utspritt och mjukt ljus/skugga. Givetvis kan du polera upp din träbit och få dess yta mer reflektivt, precis som att man kan ha grov, matt och oarbetad metall.
Jag är inte dum, jag har bara otur när jag tänker.
» Instagram | Min hemsida | Stötta min konst!
Vilken bra artikel! Jag hoppas du nålade fast den och lade till den i flödet för denna är värd att komma ihåg!
/Em
Värd för Vänskap iFokus, Sällskapskaniner iFokus och Existens iFokus
Medarbetare på Teckning , Omplacering iFokus och Utomjordiskt
#1: Tack! Jag har inte nålat fast den för om varje artikel ska vara fastnålad så blir det många fastnålade trådar. Den finns istället i nyhetaflödet under "hem"
Jag är inte dum, jag har bara otur när jag tänker.
» Instagram | Min hemsida | Stötta min konst!
great one. Thank you.
#3: No problem! If you want an english version it can be found here: https://art.savvity.net/discussion/1528423/learn-how-to-shade!
Jag är inte dum, jag har bara otur när jag tänker.
» Instagram | Min hemsida | Stötta min konst!