Etiketterförklaringlexikonartikelguide
Läst 125 ggr
Tismon
2021-11-14, 06:44

Bildkomposition

Du kanske har hört ordet Bildkomposition tidigare? Eller så har du inte det. Bildkomposition är viktigt när man vill skapa bilder som fångar ögat. Här kommer vi gå igenom det lite snabbt

"Bildkomposition är läran om hur man inom bildkonsten placerar olika delar i en bild för att de i samverkan ska bilda en helhet. Upprepningar av olika objekt, linjer och färger ger en rytm i bilden och fångar betraktaren.

Genom att använda ovanliga vinklar kan konstnärer ge betraktaren ett nytt perspektiv. Symmetri är ett annat vanligt sätt att göra en bild intressant. Det går också att göra en bild asymmetrisk för att väcka betraktarens nyfikenhet."
Wikipedia

Bilden ska fånga ögat. Allra helst vill man också att ögonen leds in i bilden. Dina häftiga verk kan se mer intressanta ut om du använder dig utav bildkomposition. Bildkomposition används också mycket inom fotografi. Jag kommer nu ge exempel på olika bildkompositioner.

Triangelkomposition

triangel-GIF.gif

Du vill gärna använda dig utav en triangel som har toppen uppåt. Det ger en känsla av stabilitet. Du kan däremot vända triangeln uppochned om du vill skapa en ostabil känsla i bilden.

Cirkelkomposition

circle-GIF.gif

Cirkeln är i mitten och lyses upp, ögat dras direkt dit. Allt runtomkring ramar in motivet väl, även om cirkeln inte är tydlig.

Krosskomposition

cross.gif

Fokuspunkterna skapar ett kors

Diagonal komposition

ude diagonal.png

Den delar bilden diagonalt

Symmetri

symmetri use.png

Våra ögon gillar allt som är symmetriskt. Fjärilens vingar är symmetriska

Disharmoni

Disharmoni use.png

Tvärtemot symmetrin. Disharmoni är inte lika och är obalanserad, te x befinner sig motivet bara på den ena sidan. Detta kan göra att bilden ser lite intressantare ut än om du bara hade lagt motivet i mitten.

Horisontell komposition

sunset USE.jpg

Den delar in bilden horisontellt. Jag har nu suttit och ritat i timmar så jag orkar inte rita en bild till, ni får ett fotografi istället.

Det Gyllene Snittet

Det känns som att Det gyllene snittet är heligt på något vis. Alla som håller på med komposition verkar älska den. Den påminner om "trejdedelsregeln". Jag har själv lite svårt att förstå den men du ska i princip ta en yta, göra den hälften i storlek, göra samma sak med den lilla ytan osv. Till slut får du en spiral.

golden-ratio2.gif

Det gyllene snittet eller The Golden Ratio (som det heter på engelska) förvirrar mig och har alltid förvirrat mig. Förhoppningsvis lyckas ni förstå den. Hoppas ni får bättre användning av den än vad jag haft.

Detta var min lilla guide på bildkomposition. Vill du fördjupa dig inom ämnet så finns det säkert fler sidor som går djupare in på det. Det finns även kurser för detta. Som sagt så är detta även stort inom fotografin. Hoppas ni gillade min guide för jag borde egentligen ha städat huset men jag bestämde mig för att…. Bildkomposition! Ja det är viktigare!

Tack och hej leverpastej

(jag är jättetrött och borde sova men jag måste städa också)

Jag är inte dum, jag har bara otur när jag tänker.

Sajtvärd Teckning, Skojigheter, Ensamhet & Rollspel
Medarbetare Brukshundraser


Tar beställningar av konstverk, skicka ett privat meddelande vid intresse
  • Redigerat 2021-11-17, 22:41 av Tismon
Upp till toppen