Etiketterbörja-tecknaartikel
Läst 297 ggr
Tismon
2021-11-15, 18:00

Du kan teckna - det kan alla!

Av någon anledning så förekommer det någon föreställning inom tecknandet att antingen så Kan du det, eller så Kan du Inte det. Detta är bland de största lögner som finns inom konsten - massvis med kända konstnärer började inte förrän de var äldre. Känner du att det hade varit roligt att teckna men avskräcks av den ena eller andra anledningen? Känner du att det kanske är för mycket jobb eller att du ändå aldrig kommer bli bra? Fortsätt läsa denna artikeln! Vi kommer prata om denna konstiga föreställningen och vi kommer ta upp hur man börjar teckna alldeles från starten!

grandma imitation_2.png

P ga upphovsrättsskäl får jag inte ha den originala bilden här. Detta är en imitation gjord av Tismon. här är originalet

Ni ser bilden ovan? Visst är den fin? Det är en efterliknelse av en bild skapad utav en dam som inte började teckna förrän hon var runt 78 år, hon hette Grandma Moses. Originalet finner du här

Detta är inget mirakel och det handlar inte om någon magisk talang som man föds med. Det finns massvis med människor som inte börjar med konst förrän i sina äldre dagar.

  • Henri Rousseau började inte teckna seriöst förrän han var 49 år gammal
  • Mary Denaly var en kvinna som blev begränsad under sitt äktenskap på 1700-talet när kvinnor inte hade så mycket rättigheter. Det var inte förrän 1771 som hon började skapa Decoupage, när hon var fri som änka, ca 50 år efter att hennes man dött. Hon var då 71 år och slutade vid 88 - endast för att hon fått för dålig syn
  • Emily Kame Kngwarreye var en aboriginal australisk konstnär som inte började göra sin konst förrän hon var ca 80 år.
  • Archie White gav upp på sin konst redan som ung men vid 72 års ålder - efter 50 år - plockade han upp sitt teckningsblock och började skissa igen. Vid 96 år så tog han examen i konst från East Sussex College.

Det är aldrig för sent att börja teckna

Hur kommer det sig att man fått för sig att rita är en talang och inte något alla kan? Det kan finnas många anledningar. För det första har andra inte sett konstnärens tidigare verk, de har inte sett konstnärens dåliga perioder eller deras utveckling, de ser bara nuet och dagens resultat - inte alla års träning bakom det. Det kan vara väldigt lätt att anta saker man inte vet. Det finns en annan sak som jag också tror är en stor anledning: människor vill ha snabba resultat. När de sätter sig och ritar och det inte blir bra ger dem upp. De tänker att det måste bli bra direkt. De ser konsten som prestation. Men framförallt: De vet inte att alla som någonsin gjort konst också var dålig från början.

Hur börjar jag teckna?

Inom tecknandet och konsten finns det hundratusentals områden, tekniker och stilar. Var börjar man och hur?

Man börjar i grunderna: former: cirklar och rektanglar. Det kanske låter kliché och fånigt (för det är ju sånt som alla konstnärsskolor lär ut och det är ju så tråkigt!) Men former hjälper väldigt mycket. Vad du vill åstadkomma eller ha ut av din konst är upp till dig. Konst ska vara roligt. Det ska vara härligt att sätta sig ned och kunna skapa något eget och det spelar ingen roll exakt vad det är. Men grunden hjälper verkligen om du vill lära dig teckna!!

Mina tips till alla er som vill ta första steget:

  • Sätt inga förväntningar, det kommer alltid se dåligt ut ibland
  • Cirklar och rektanglar! Här är min guide till det
  • Sätt dig ned ibland och bara gör streck. Låt saker bli som det blir. Det kan vara jätteroligt att bara kladda och helt plötsligt händer det saker du inte var beredd på!
  • Har du ambitionen att vilja rita specifika saker så är det ingen skam att rita av från foton, bilder eller det verkliga livet. Alla börjar någonstans och Referenser är verkligen underskattat!
  • Och glöm inte: Ha roligt!

Om du fortfarande känner dig skeptisk eller funderar: bara pröva! Det finns inget du kan förlora på att kladda lite då och då.
Låt inga ursäkter vara vägen. Låt inte den falska övertygelsen om att talang är något man har hindra dig. De tankarna är inte hjälpsamma för någon, inte ens oss som redan är konstnärer. Ärligt talat, dessa tankarna tillsammans med uttrycket "talang" invaliderar allt hårt arbete vi lagt bakom oss. Hade konstnärer trott detta så hade ingen blivit så duktig som de är idag.


Jag är inte dum, jag har bara otur när jag tänker.

» Instagram | Min hemsida | Stötta min konst!


Tar beställningar av konstverk, skicka ett privat meddelande vid intresse
teckning, rita, ritning, bild, akvarell, oljefärg, blyerts, konst, målning, måla
  • Redigerat 2022-04-01, 16:37 av Tismon
Upp till toppen