Etiketterartikelbörja-tecknatecknings-tipsguidetutorial
Läst 442 ggr
Tismon
2021-11-17, 22:48

Teckna för nybörjare!

Kom igång och börja teckna!

Det kanske kliar i fingrarna på dig. Du kanske länge velat pröva teckna, men var börjar man egentligen? Hur? Vad gör man för att bli bättre? Det finns inga rätt eller fel egentligen - men det finns grunder som kan vara bra att lära sig. I denna guiden tar vi oss igenom hur man som nybörjare kan komma igång!

shapes_smoll.gif

Former

Cirklar… rektanglar… trianglar. Varför lär konstskolor ut sådant egentligen? Man kan lätt säga att nästan alla kan rita en rektangel, en cirkel eller en triangel. Därför är det så bra att börja här. Som konstnär kommer du ha stor nytta av att använda dessa formerna!

Du har kanske inte tänkt på det tidigare men världen är full av former.

former-överallt.gif

Tittar man noga kan man hitta former överallt, i allting

bridge.gif

Det finns en anledning till varför man börjar i de enkla formerna. Som du ser, om man tittar kan man hitta former överallt. Att börja teckna kan vara svårt och formerna hjälper oss att få ned det vi vill ha.

beginner_smoll.png

Ingen förväntas vara en Michelangelo i början. Ingen producerar mästerverk bara sådär. Gör det simpelt och gör det enkelt - släpp prestationen och bara kör på!

När du tecknar, se på världen och fundera: Vad för form blir det objektet? Kommer du ihåg hur det ser ut i huvudet eller måste du ta upp en bild? Båda sätten är bra och båda sätten kan du göra för att bli bättre i längden.

hedgehog.gif

Kanske är du nyfiken på igelkottar, hur ser dem ut egentligen? Deras nos blir en triangel kanske. Deras kropp kanske bara är en stor cirkel.

Exempel på hur man ritar när man använder sig utav former:

pinetree-GIF_smoll.gif
sheep_smoll.gif
gris-GIF_smoll.gif

Även när du känner dig redo att försöka på dig lite svårare saker så kan former hjälpa väldigt mycket
rabbit_smoll.gif

Teckna efter Referenser

Du kanske numera har ritat en del på fri hand. Att rita på fri hand är jättebra träning och man kan lära sig väldigt mycket, men många glömmer hur mycket man lär sig på att rita av saker. Det man lär sig allra mest på är att göra båda; att rita på fri hand ibland och att använda Referenser de andra gångerna. Användandet utav Referenser i sin konst är väldigt underskattat. Av någon anledning tror vissa att det är fusk. Det är inte alls fusk vad folk än säger, de största och mest kända konstnärerna har alla använt Referenser i sina verk på något sätt. Författaren utav denna guiden - Tismon - använder nästan alltid Referenser när hon själv ritar. Det är ganska orimligt också om du tänker efter - alla våra minnesbilder är baserade på Referenser, på saker vi sett i det verkliga livet. Varför skulle det vara fusk?

gerbil_smoll.gif

Det är inte så svårt egentligen, bara kämpa på!

När du ritar efter Referenser har du saken du ritar av rakt framför dig. Gör samma sak som vi diskuterat tidigare - dela upp bilden i grundläggande former

girl-sunshine-gif_smoll.gif
sitting-man_smoll.gif

Ibland kan det vara bra att förstå objektet man ritar av- Hur är formerna i 3D? Hur böjer det sig bakom objekten? Genom att fundera på detta medan du tecknar kan det vara lättare att rita sedan på fri hand, när du börjar få förståelse för hur saker är uppbyggda

soffa_smoll.gif

Jaha, det är sådär sittdynorna ser ut bakom bordet!

"Okej!" Tänker du "Nu har jag en massa former. Men Tismon, vad gör jag nu? Jag vill inte bara ha en massa cirklar på mitt papper! Jag vill att cirklarna ska se ut som något och jag vill förstå hur jag gör dessa detaljerna!"

"Ingen fara." Svarar jag - Här är några bilder där du ser hur man också använder alla cirklar och rektanglar till de små detaljerna:

face1_smoll.gif

Det är alltid bra att göra ansiktet före man tecknar håret.

tyson-gif.gif

Efter att fått alla linjer och streck rätt så kan man göra bättre lineart för en mer "clean" bild. Sedan kan man färglägga om man vill.

kladdaaa.gif

Glöm inte att ha roligt!

KLADDA!

Det är lätt att glömma men konst ska vara kul! Allt behöver inte alltid bli snyggt. Allt behöver inte alltid vara planerat. Allt behöver inte alltid ens bli något - ibland är det bara roligt att kludda streck som inte blir annat än streck. Du kanske råkar avbilda dammråttan under sängen - den råttan lär känna sig smickrad och du hade kul på köpet. Huvudsaken är att du har kul!

crazy-chicken.gif

En bild som inte var det minsta planerad. Så galet det kan bli!

en massa olika kladd_smoll.png

Vad ska allt det här föreställa? Vem vet!

Hoppas du hade nytta av min lilla guide för nybörjare. Det finns fler resurser om du behöver hjälp - man kan gå kurser, det finns böcker och video-tutorials online. Är något oklart så är det bara att fråga! Finns det något som jag glömde ta upp så kommentera det så lägger jag till mer. Finns det något annat du önskar lära dig så välkomnas önskemål.


Jag är inte dum, jag har bara otur när jag tänker.

Sajtvärd Teckning, Skojigheter, Ensamhet & Rollspel
Medarbetare Brukshundraser


Tar beställningar av konstverk, skicka ett privat meddelande vid intresse
  • Redigerat 2021-11-18, 03:10 av Tismon
Pilspets 2010
2022-03-30, 09:31
#1

Väldigt bra!

Här ska det tecknas!

Mina Campbells dvärghamstrar: Kiwi,Alaska,Eclipse o Loka.

Vila i frid mina Campbells dvärghanstrar: Pilspets o Sylvester.

Min sibiriska katt: Elsa.

Tismon
2022-03-30, 14:02
#2

#1: Härligt! Dela gärna med dig av dina verk om du känner för det 🥰


Jag är inte dum, jag har bara otur när jag tänker.

Sajtvärd Teckning, Skojigheter, Ensamhet & Rollspel
Medarbetare Brukshundraser


Tar beställningar av konstverk, skicka ett privat meddelande vid intresse

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Upp till toppen