Etikettteckning
Läst 38631 ggr
SannaHolmgren
2010-01-21, 09:46

Lär dig teckna efter foto - hur du kommer igång.

Att lära sig komma igång med tecknandet är inte alltid så lätt. Här beskriver jag hur man kan göra för att komma igång och få till riktigt bra bilder även de första gångerna. Det enda du behöver är ett papper, en blyertspenna, ett radergummi och en pennvässare. Om du har vägarna förbi någon konstbutik så kan du införskaffa en sudd i papper - en "stompf" som du kan smeta ut linjer och skuggor med så de blir mjukare i konturerna.

Välja bild

Börja med att leta upp en bild. Tänk på att fotot ska vara tydligt, skarpt och inte alltför mycket plottrig bakgrund och inte alltför mycket skuggor över motivet. Det är lättare med en ljus bild, till exempel en vit katt är lättare än en svart. En människa med ljusa kläder (eller utan) är lättare än om hon har mössa med mönster, Betty Boop på tröjan och glitter på brallorna och hårspännen i håret.

Välj en bild.

Rita av

När du har valt bild så tar du ett lite tunnare papper, till exempel ett vanligt A4 som du knyckt från skrivaren. Lägg pappret över bilden och "kalkera" av bilden. Nu ser du till att få på plats alla viktiga detaljer, ytterlinjer, hårfall, öron, ögon, skuggornas övergångar, ja det mesta med andra ord. Men rita tunt så det går lätt att sudda.

Mina allra första teckningar tejpade jag fast på fönstret så det blev ljus utifrån som lyste genom bilderna och då var det lättare. Om det är fusk? Nejdå. Rita hur du vill, det är träning och träning som gäller, så småningom kommer du kunna så mycket att du inte behöver "rita av".

Rita upp bilden och komma igång.

När du har kommit så långt så att du är färdig med grundskissen så kan du börja skugga. Jag ska visa steg för steg hur jag gör en teckning enligt beskrivningen här. Jag har valt en teckning som jag har haft ofärdig i många år, där skissen redan är färdig, och där jag har börjat med skuggningen av fåren.

100_0297.JPG

 Här har jag satt ihop flera mindre bilder som jag har redigerat i datorn till önskad storlek och skrivit ut foton på papperskopior och sedan ritat av konturer enligt beskrivningen ovan. Nu syns det hur jag endast har ritat enkla detaljer och placering av ögon, skuggor och färger. Är du ovan så kan du "kalkera av" ännu fler detaljer, och mycket stora bilder på tjockare papper så är det lättare att dela upp bilden i rutsystem men det kan bli en annan artikel någon annan gång.

Tänk på att det är något lättare att rita av lite större bilder, till exempel om jag hade ritat av endast tjuren på bilden på ett helt A4 så hade det varit lättare att se detaljerna som är mycket små.

100_0303.JPG

Nu har jag börjat skugga och skissa upp och jag har börjat med tjuren. De mörkare skuggorna i nederkant på halsen är ju på fotot (se lite längre upp i artikeln) nästan svarta så där har jag tryckt med pennan lite hårdare Vissa mindre ändringar av ytterlinjer, pälsens riktning och färgskillnader har jag gjort.

100_0306.JPG

Jag jobbar mycket med tunna fina linjer som skuggning, Blänket i ögonen är mycket viktigt för djurets karaktär och personlighet,. Min tjur har dock fått något större ögon än på fotot, egentligen ett misstag men eftersom det blev fint så lät jag det vara. Hunden har jag börjat lite smått med, markerat ögon och munnen.

Ansikten är något lättare att rita om man ser dem från sidan, eller snett från något håll. Om man ska rita ansiktet rakt framifrån så är det svårt att få det jämnt och precis lika på både höger och vänter sida.

Nu har jag även jobbat mera med hunden. 100_0307.JPG

 Denna gången har jag inte använt mig av något foto, utan som "mall" har jag tittat på en tidigare teckning på "samma" hund, och gjort vissa förbättringar eftersom jag har utvecklats sedan dess. Jag har format öronen och djupet i dem, jobbat med uttrycket i ögonen genom att lägga in blänk i olika nyanser, bredden på bringan och huvudets form, var kindbenen ligger och hur nosen ser ut. Denna hund ska bli svart-vit, och det är ju så, att det svarta är mycket svårt att skugga utan att hela bilden blir platt och helsvart utan djup och dimensioner

Bakgrund

Efter en stund tänkte jag att det skulle passa med helsvart bakgrund till djuren, så jag tryckte hårt med pennan och började fylla i bakgrunden.

100_0309.JPG

Här börjar hunden bli svart, bakgrunden fyller jag i allt eftersom, tjuren har fått lite extra omsorg på sina skuggor och även på styrkan i det svarta i ögonen.

Hårspray

Jag har egentligen gjort ett fel - jag har börjat skugga från höger till vänster. Varför det är fel? Jo eftersom jag är högerhänt så riskerar jag att kladda ner hela bilden med min hand som jag tecknar med. Blyerts blir lätt väldigt kladdigt, och när du är färdig skyddar du bilden med "fixer-spray" som finns att köpa där de säljer konstnärsmaterial.

Själv använder jag dock vanligt hårspray, det är mycket billigare.

Slutfinish

Nu är bilden färdig.

100_0311.JPG

100_0314.JPG

Om du jämför dessa två bilder här ovan så ser du att den översta ser mycket mer ritad ut, det lyser igenom massor med streck och bilden blir lite kladdig om man tittar nära på detaljerna. Jag har på den undre bilden jämnat ut och även hjälpt till att skugga bilden något med papperssudden - stompfen. Den syns på bilden och ligger under den rosa blyertspennan. Jag kan varmt rekommendera detta verktyg, den är mycket lätt att hantera och kan även användas när man gör kolteckningar.

 Jag har använt ganska mjukt blyerts så det var lätt att få till svart och skuggning med den. Nackdelen var att den var glittrig så teckningen fick lite glitter på sig också.

En vanlig pennvässare, penna, papper, skolsuddi, hårspray samt en stompf var alltså allt som behövdes, och så några fotografier att rita efter.

Lycka till.

SannaHolmgren
2010-01-21, 09:51
#1

Här ser man bilden lite lättare, i större format.

SannaHolmgren
2010-01-21, 09:53
#2

Här är hunden som jag har ritat efter.

SannaHolmgren
2010-01-21, 09:56
#3

Ett annat exempel på en bild som jag ritat efter foto. Här är fotot.

SannaHolmgren
2010-01-21, 09:57
#4

Och här är teckningen

SannaHolmgren
2010-01-21, 09:58
#5

Ett foto till, en vit häst.

SannaHolmgren
2010-01-21, 09:59
#6

Och teckningen. Denna var lätt, vita djur är mycket lätta.

SannaHolmgren
2010-01-21, 10:04
#7

Tyvärr gör inte kameran hunden rättvisa i inlägg #1, den är egentligen inte lika mörk.

Zabbio
2010-01-24, 19:19
#8

Tack för artikeln!  Det är ett bra sätt att öva upp både hand och öga, kan jag tänka mig, speciellt om man inte ritar precis alla detaljer från början. :)

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Glorious
2010-07-28, 23:32
#9

#6 oh jag älskar den bilden :) snyggt!

Upp till toppen