Allmänt

Gratis bilder att teckna/måla av

2016-10-05 00:33 #0 av: HundochKatt

Ibland är det svårt att hitta foton som man skulle vilja rita av. Speciellt på vilda djur som jag gillar att teckna. 

Det finns ju en del lagar om vad man får och inte får göra med andras foton. Dock får man teckna/måla av andras foton för att träna och för eget behov. 

Men om man vill tex. sälja sina alster så krävs det tillstånd av fotografen, vilket kan vara lite krångligt ibland. 

Det finns massor av bildsajter, men oftast krävs det att man får betala per bild eller abonnera och så får man ladda ner ett visst antal foton. Lite krångligt tycker jag det verkar vara men så hittade jag  Pixabay för en tid sedan, och där finns en hel del fina foton som man får använda fritt. Har själv hittat en hel del bilder där och brukar kika in där då och då och ladda ner foton jag tycker om. För framtida verk. Tummen upp 

Sajtvärd på Teckning iFokus

Anmäl
2016-10-05 01:44 #1 av: annia1

Pixabay är bra, men för den som är lite ovan vid hur licenser ser ut. Så kika till höger om bilden ni väljer så att det står CC0 där för det finns bilder på pixabay som man ska betala för, på dom finns det en stämpel, shutterstock. Bland annat så syns dom bilderna nedanför nedladdningsknappen.

Played for a fool!

Anmäl
2016-10-05 01:44 #2 av: annia1

Finns även en sida som heter publicdomainpictures.net som också har fria bilder. Där får man titta under bilden att det står public domain. För lika på den att det finns bilder som man ska köpa också där är det stämpel på dom och det är shutterstock. Dom finns bland annat till höger.

Played for a fool!

Anmäl
2016-10-05 02:12 #3 av: HundochKatt

Tack för förtydligandet! Och för länken till den andra sajten. Skall kika in där också och se utbudet. 

Det stämmer att det kan dyka upp shutterstock bilder också, det glömde jag helt bort. Men oftast står det "gratis nedladdning" på de som man får ladda ner gratis, så det går inte att missa. 

Sajtvärd på Teckning iFokus

Anmäl
2016-10-05 02:43 #4 av: annia1

Du och jag tycker inte det går att missa, men tyvärr finns det dom som tagit såna som det står shutterstock på, har själv sett att dom sen skrivit att dom är från tex pixabay.
En del tror att alla bilder som finns på dom två sidorna är fria eftersom det är ju vad som står på sidorna och vet man inte annat så tror man ju det som står.

Played for a fool!

Anmäl
2016-10-05 03:11 #5 av: HundochKatt

Det är sant som du säger. Lite vilseledande är det ju och kanske lätt att missa. Men det går väl inte att ladda ner Shutterstock bilder i full format såvitt jag kan se (testade bara nyss med en bild)? Vilket jag personligen kräver för att få detaljer med skärpa. 

Sajtvärd på Teckning iFokus

Anmäl
2016-10-05 03:37 #6 av: annia1

Det stämmer, klickar man på en shutterstock bild för att ladda ner den så kommer det upp en annan sida för nedladdning och där går inte direkt, men högerklickar man på en bild och väljer spara som så kan du ta vilken bild som helst.
Och det är ett alternativ som tydligen rätt många använder sig av.  Sen att det sitter en stämpel tänker inte en del på.

Played for a fool!

Anmäl
2016-10-05 07:52 #7 av: DesK

Tycker att det är jättebra att ni tar upp och förtydligar detta, eftersom det händer dagligen att folk "lånar" bilder och texter på nätet. Det är många som skulle behöva läsa det ni skriver! 

Désirée

Anmäl
2016-10-05 11:36 #8 av: HundochKatt

#7 Så är det och man får som sagt var låna en bild, teckna/måla av den för att träna men endast för sitt eget bruk. 

Det är här gratisbilder kommer in om man vill måla av något och kanske sälja.

Fan art är också tillåtet att teckna och måla av och där krävs vad jag förstår inte heller tillstånd för att ev. sälja sina alster. 

Sajtvärd på Teckning iFokus

Anmäl
2016-10-05 15:30 #9 av: annia1

Lite osäker på vad du menar med sista stycket om fan art.  Om man själv gjort en fan art bild eller om det är sidor på nätet där man får använda andras fan art bilder.

Jag vet inte vad som räknas till fan art. Om devianart (stavning?)(enda sidan jag vet om när det gäller tecknat) är en sån sida så finns det licenser även på de flesta av dom bilderna. Men man får ofta leta efter licensen för den kan stå på olika ställen, en del har direkt under bilden, andra har längre ner på sidan nånstans så man får leta där. Och det är olika licenser, en del har att man får använda deras bilder, andra att man ska uppge vem som är upphovsman och sen finns dom som man inte får ta överhuvudtaget. Och en person kan ha olika licens för olika bilder för dom sätter själva vilken licens som gäller för varje bild.

Det som gäller för de flesta bilder på nätet, det ska stå utskrivet att det är ok att ta bilder och på vilket sätt man får använda dom. Det är bara några få sidor på nätet där det generellt är  CC0 eller public domain så gäller att läsa.

Played for a fool!

Anmäl
2016-10-05 16:29 #10 av: HundochKatt

Fan art är såvitt jag kunnat ta reda på ex. filmstjärnor som gör olika karaktärer. Men idolbilder kan också inbegripas i det. Dvs konst som är målad av fans. 

Jag har inte hittat någonstans där det står exakt vad det innebär dock. Men man får tex. måla av filmkaraktärer som framförs av en skådespelare. Men jag är lite osäker på om man får sälja det eller om det bara gäller för eget behov (och träning). Dock vet jag att man får inte trycka upp sin teckning och sälja hundratals av det. 

Men visst, det är lite diffust och som sagt var jag har inte hittat någonstans vad som är ok och inte ok utan mest bara åsikter. Men kanske vet någon här bättre vad som gäller. 

Å andra sidan, om man tex. vill måla av Marilyn Monroe, så är det jättesvårt att hitta vem som äger fotot från -60 talet.  Och fotografen är kanske avliden sedan länge. 

Och det är väl ändå få som målar av skådespelare och idoler för att sälja, utan de flesta gör det för att träna, för att det är kul och för eget behov och det är helt ok. 

Även fast vi har lagar gällande att måla av ett foto, så tycker jag personligen, att det är lite konstig lag att man inte får måla av ett foto utan tillstånd och sälja. För även fast man målar det väldigt likt så är det ju inte detsamma som fotot. Men det är min personliga åsikt. 

Men som amatörfotograf så tycker jag inte det är kul när folk stjäl mina foton och använder dem tex. på sina hemsidor (har hänt mig). Men däremot har jag ingenting emot om de använder mina foton som mall för sina teckningar. Det tycker jag bara är kul. 

Sajtvärd på Teckning iFokus

Anmäl
2016-10-05 20:04 #11 av: annia1

Det du skriver om fan art har jag ingen aning om. Men sannolikt gäller samma regler som för allt annat som rör upphovsrätt, att det ska stå att man får använda det och hur.

Generellt så brukar man få ladda hem saker till sin dator och titta på det. Och generellt sett så kan du måla/teckna av saker som du sen bara har hemma. Och det säger sig ju egentligen självt för det är ju ingen som vet vad du laddat hem och vad du gör/har hemma.  (Det liknar det som gäller för musik. Köper du en skiva så har du för det mesta rätt att göra en kopia åt dig själv utan att du bryter mot upphovsrätt).
Det som är problemet (om jag nu ska kalla det så) är när man ska lägga ut det på internet då gäller det att man läst licenser/villkor så man vet vad som gäller för just den bilden.

När det gäller äldre bilder så finns det ju en tidsgräns, inte säker men tror det är 70 år. Att är ett foto taget för 70 år sen så är det fritt, men inte alltid, det kan vara så att upphovsrätten har förlängts av nån anledning. Men generellt så är det 70 år gammalt så brukar det gå över till public domain och därmed vara fritt.
Och det du skriver att fotografen kan ha dött, ja, men om jag kommer ihåg rätt så går upphovsrätten då över till arvingar så att 70 år gränsen gäller i alla fall.

När det gäller det du tar upp om man målar av nåt. Jag kan hålla med dig, men är det likt det man målat av så är man ju egentligen inte upphov till själva motivet.

Ja tyvärr är det alltför många som tycker att det är ok att ta bilder från nätet. 

Played for a fool!

Anmäl
2016-10-08 11:27 #12 av: RödPanda

Hur blir det om man väljer vilken bild som helst för att träna på själv och sen vill visa upp det här? Är det okej?

Anmäl
2016-10-08 12:03 #13 av: HundochKatt

Borde inte vara okej om man ska hårdra vad som är lagligt och inte lagligt. Å andra sidan är ju lagen lite diffus eftersom man får låna andras bilder för eget behov och träning. 

Jag personligen tycker att det är ok att visa vad man gjort, så länge man inte försöker sälja alstret. Eller använder det på tex sin hemsida för att göra reklam för sig själv för att sälja sig själv som artist. Om du förstår vad jag menar.... Galen

Man kanske vill visa det för att man vill ha lite konstruktiv kritik, vad man kan förbättra i sitt arbete osv. Få en morot att fortsätta med konsten att teckna och måla.

Man kan kanske ta bilden i en sådan vinkel också så det inte är rakt på kanske? Men då kan det ju vara svårare för andra att ge konstruktiv kritik.

Givetvis bör man sträva efter att använda bilder som är tillåtna, men alla har vi väl någon gång (och gör det fortfarande) använt bilder som man tycker om för att måla av för sitt eget behov. Ofta är det ju så att man får inspiration när man gillar en bild eller "känner för" att teckna av och det är ju tråkigt om man inte kan visa upp det man åstadkommit för att få lära sig mer. 

För mig är det är det helt ok alltså, så länge man inte försöker sälja det eller på något sätt använda sig av det för att "sälja sig själv". 

Men jag vet inte vad andra tycker om det?

Sajtvärd på Teckning iFokus

Anmäl
2016-10-08 17:14 #14 av: annia1

RödPanda vill man lägga ut saker på nätet så ser man till lagen så beror det nog på hur likt det du målat är originalet.

Så länge HundochKatt är värd här på sajten så är det upp till henne vad hon tillåter. För det är hon som är juridiskt ansvarig för det som läggs ut och det är hon som ställs till ansvar om det blir nåt juridiskt. Alltså om upphovsmannen anmäler det hela.

Played for a fool!

Anmäl
2016-10-08 17:33 #15 av: DesK

Vill bara säga att det inte är tillåtet att teckna /måla av t ex filmafischer, foton eller andra avbildningar av kända eller okända personer. Den diskussionen hade vi bl a inne på Konstnärer för några år sedan. Precis som annia1 säger, så är det sajtvärden på aktuell sajt som är ansvarig och kan lagföras, ifall det finns olagligt material på sajten.

Désirée

Anmäl
2016-10-08 17:41 #16 av: HundochKatt

Det stämmer att jag är juridisk ansvarig för sajten.

 Givetvis är det bästa att antingen använda sig av bilder som finns gratis på ex. Pixabay (ej shutterstock bilderna) eller fråga fotografen om lov. För att vara på den säkra sidan. 

Som annia1 säger, så beror det ju också på hur likt originalfotot det är och hur man bedömer det. Gör man tex. en abstrakt målning av ett referensfoto, så är det ju inte särskilt likt. Skämtar

Sajtvärd på Teckning iFokus

Anmäl
2016-10-09 18:07 #17 av: HundochKatt

#15 Såg inte ditt inlägg förrän nu. 

Jag vidhåller att Fan Art är ok så länge man inte gör det för kommersiellt bruk. Gör du bara en teckning, målning för din egen skull och inte har ett kommersiellt syfte med det så är det ok. 

Det går in i något som kallas för "fair use". Där du får måla/teckna av karaktären, skådespelaren för eget bruk och för att lära sig mera i konsten att teckna dvs i utbildningssyfte. 

Men gör du det i syfte att sälja, tex. trycka upp din tavla i 1000-tals tryck, då är det olagligt. Ja, det räcker med att sälja ditt enstaka verk, så är det olagligt. 

Men man får alltså måla av bilder på kändisar för sitt eget bruk. 

Jag tycker inte att vi ska skrämma upp barn och andra unga som gärna sitter och ritar av idoler, det ska de få göra tycker jag utan att klassas som att de gör något olagligt, för det gör de ju inte så länge de inte försöker använda det för kommersiellt bruk. 

Här hittade jag en video som tar upp lagen. Förvisso från USA men copyright är ju detsamma här. 

https://www.youtube.com/watch?v=xKBsTUjd910

Sajtvärd på Teckning iFokus

Anmäl
2016-10-10 03:13 #18 av: annia1

Vet att vänder dig till Desk, men jag läste på om fair use. Och just fair use är nåt som gäller i usa. Andra länder har liknande, men vad som gäller för varje land får man läsa på om. Här jag läste på wiki. I den finns en länk till en del av citat och återgivningsrätten som gäller för sverige. Har dock inte satt mig in i vad som gäller i den.

Eftersom vi bor i sverige så borde det ju vara den svenska som gäller, men jag vet faktiskt inte vilket lands lag/rätt man ska gå efter när det gäller fair use när man tar nåt från nätet. 

Jag är inte ute för att skrämma nån, tycker mer att det är att skydda, inte så mycket dig utan mer att skydda medlemmarna. För de flesta vill göra rätt och inte riskera att få sina bilder borttagna för att de bryter mot lagen. Vad de gör hemma är upp till dom och de lär inte straffas för det dom har hemma.

Så länge du är värd så är det du som bestämmer vad som är ok.

Played for a fool!

Anmäl
2016-10-10 11:40 #19 av: HundochKatt

Det stämmer att det är amerikansk lag. Men jag tänker på Fan Art, dvs teckningar på karaktärer och kändisar. De flesta är från USA, som jag ser att folk målar av och då är det ändå deras lag som gäller. 

För övrigt som sajtvärd så kan jag inte hålla reda på att alla målar av sina egna bilder eller som man har fått tillstånd för. Det är nästintill omöjligt om man inte bifogar antingen bild på referensfotot eller bifogar en länk, eller brev om att man har tillåtelse. 

Jag ser sajten som ett brett medium där folk från alla åldrar och olika kunskaps nivåer kan vara med. En del vill träna och utvecklas, andra kanske bara vill visa upp sina alster och kanske få konstruktiv kritik. En del gillar att måla av djur som det finns en hel del gratisbilder att hämta på ex. Pixabay. Andra gillar att måla av människor, vilket är svårare kanske att hitta och då blir det oftast Fan Art. 

Jag själv har målat två FanArt bilder varav en har jag lagt ut på min bildsida. Och jag tänker fortsätta med de skådisar/karaktärer som jag gillar. Men jag säljer inget av det utan det är mitt sätt att träna på människor och framförallt hår. Galen 

För det är det som är det viktiga, att man inte gör pengar av det man ritar av, utan gör det för sin egen skull, för att man tycker att det är roligt och för att man vill träna och utvecklas.  Ingen fotograf tror jag har större intresse av att stämma en person för ett enda foto  som denne ritat av. Det kostar för mycket tid och pengar för dem. 

Men givetvis ska man så långt det går använda sig av bilder som man har tillåtelse att använda och i synnerhet om man vill tjäna pengar på sin konst. 

Men har man det som hobby och inte har som mål att tjäna pengar så tycker jag att det är helt ok att göra FanArt teckningar. 

Sajtvärd på Teckning iFokus

Anmäl
2016-10-12 18:30 #20 av: Zolah

hej hej! nu kommer jag in i bilden också ^^ har snackat med min lärare ( som också arbetar  massa spelföretagscirklar osv ) och fått veta en del saker.

Nu kan det hända att jag upprepar en del saker som folk sagt innan men jag känner att det är så mycket text att gå igenom, så ber om ursäkt om så är fallet :)

Det är okej att teckna av saker, foton, människor, för det man gjort räknas då som ett nytt verk. Det inkräktar inte på 'intellectual property' - något man kan typ kortfattat säga ' mental skapelse'. Så att teckna av en person eller offentlig person är helt ok.

- Däremot om jag nu skulle få för mig att gör flera seriealbum om Michael Jackson och tjäna pengar, då inkräktar jag på hans varumärke och därmed kan hamna i trubbel.

Men om jag tar referens från foton , även 'tunga referenser' så är det ok. Så länge jag inte gör en vana av  det hela och tjänar pengar på det. ( detta gäller speciellt tunga referenser, för om jag tar och ritar av en häst på ett ungefär och gör nått nytt av den så är det inte samma bild. )

men, nu säger vi att vi gör såkallat 'fanart' av stålmannen och säljer för pengar, då kan jag hamna i trubbel, då stålmannen inte är en existerande person ( aka offentlig person som ex kungen ) utan en påhittad 'skapad' karaktär så hamnar vi än en gång på 'intellectual property'. - kortfattat, OK att rita av för egen skull, men inte för pengar ( notering: dock så bryr sig inte riktigt stora företag osv om nån enstaka bild, däremot om du säljer hela serier, massor av merchendise, etc då är du ett problem för du stjäl deras ide och tjänar pengar som var ämnade till dom för deras hårda arbete att skapa karaktären ) .

För vett och etiketts skull, om du lånar bilder av folk och känner ' men wow just denna är superbra! den skulle göra min bild/konstverk/animation komplett! " -

undersök vilka regler personer har för sin bild, det finns en hel del personer som med glädje delar med sig av sina bilder/foton utan några frågor ( det står oftast vilka regler osv som räknas- tex på deviantart eller pixabay ) . Om inte, fråga personen. kolla upp deras kontaktuppgifter, Vissa vill ibland bara att man ger en referens, länkar till deras konto eller liknande.  Använd internet du har massa sätt att komunicera på :)

Annars, så är det egentligen ALLTID bäst att ta egna referensbilder. Varför? jo.. då behöver du inte ta lika stort ansvar över hur du själv väljer att använda dem samt att du kan få mer vad du själv känner att du behöver ^^ sedan är dte inte dumt att gå ut och rita på plats - jätteviktigt med luft och att röra sig lite då man oftast korvar ihop sig som en krokig häxa när man tecknar xD ( gäller iafl mig och mina vänner )

PS - om du är osäker om din bild verkligen är gratis, använd chrome och bildsök där. då kan man snabbt få fram om bilden är 'stulen'. det är enkelt, gå på google , bildsök, dra in bilden du vill hitta i sökfältet och presto - den visar alla sidor just den bilden finns på.

hoppas jag hjälpte till på diskussionen!

ps - angående sajtvärd, ja dom är ansvariga över sidan men det är generellt över saker som är skadliga för sidan i sig - alltså stoppa illegal verksamhet. hade varit en sak om hon specifikt bad folk att stjäla saker. Hon kan inte hindra folk att använda stulna eller oärliga taktiker, det skulle bli ett heltidsjobb och att driva sajter här är en hobby utan lön. Så det är bättre att se att våra medlemmar är hederliga och om det skulle komma att dom har stulit något, så tar vi det då med medlemmen och vid det tillfället :)

Anmäl
2016-10-12 22:05 #21 av: HundochKatt

Tack för din input Zolah! 

Kort och gott så får man använda foton för eget behov och med det så kan man också visa här vad man åstadkommit, be om konstruktiv kritik,  men bara så länge man inte tänker sälja/göra pengar på det. 

Men givetvis så bör man ju för ordningens skull använda sig av egna foton eller tillåtna bilder så långt det är möjligt. FanArt går ju förstås inte fota själv. 

Sajtvärd på Teckning iFokus

Anmäl
2016-10-13 20:14 #22 av: DesK

#20 Ursäkta med ditt resonemang är som att säga att Pirate Bay inte har ansvar för det som visas på deras sajt, de tillhandahåller endast sajten, där brottet begås. Om de inte gör något åt det, så begår de ett lagbrott. Så gör även vi, om vi låter folk visa olagligt material på våra sajter. 

Désirée

Anmäl
2016-10-13 20:57 #23 av: HundochKatt

#22 Men var går gränsen för olagligt material? Och hur ska en sajtvärd kunna kontrollera varenda bild, som varit (tänk på att det ligger massor av bilder kvar sedan tidigare år) och som kommer att visas här?

Det är ju ingen som törs eller vill vara sajtvärd här om det ställs sådana krav på sajtvärden att denna ska ha koll på varenda bild som någon ritat. Dessutom får man ju rita av andras foton för eget behov och jag räknar hit att här kan man visa dem för utvecklingens skull. Så länge man inte försöker tjäna pengar på det. 

Min uppgift som sajtvärd är att försöka få liv i sajten. Hålla reda på att diskussioner inte spårar ur alldeles (vilket förvisso hör till ovanligheterna på en sajt som denna) Att inga pornografiska bilder visas varken på barn eller vuxna osv. Det är inte att vara bildpolis för vanliga teckningar gjorda av vanliga människor!? Eller? 

Sajtvärd på Teckning iFokus

Anmäl
2016-10-13 21:07 #24 av: DesK

Du är ansvarig för det som sker pa sajten från och med du blev sajtvärd. Om något olagligt skett innan så lär du få information om det och då kan du åtgärda det hela genom att ta bort eller byta ut bilderna /texten. Så fick jag göra på en sajt som jag tog över för en tid sedan. Så jo, du skall ha koll på allt som visas på din sajt. (Du vill väl inte hitta dina bilder, som du har jobbat mycket med, på någon annan sajt, utan att du givit tillstånd till att de får visa dina bilder) Lagen om upphovsrätt skall följas, precis som alla andra svenska lagar och det är vi som sajtvärdar, som kan ställas till svars, ifall någon bryter mot svensk lag på våra sajter.

Désirée

Anmäl
2016-10-13 21:26 #25 av: HundochKatt

Ok,  ska det ställas sådana krav på mig som sajtvärd att jag ska vara någon slags bildpolis då vete katten om jag har lust att fortsätta att vara sajtvärd här. Funderar Jag har annat att göra än att kontrollera vartenda foto på en teckning som någon har gjort. Dessutom ber jag inte folk att göra något olagligt! Jag har uttryckligen sagt att man inte får sälja sådana bilder!

Copyright och upphovsrätt ska man givetvis följa, men man får ju rita av andras foton för eget behov, för träning och utvecklings skull. Så länge man inte gör pengar på det. Så varför skulle man inte då kunna få visa vad man gjort? Få konstruktiv kritik? För att kunna utvecklas? Alla går inte i skola för att lära sig utan det finns massor med människor som har det bara som hobby och är självlärda. Ska man ta det ifrån alla människor? 

Det är stor skillnad på att RITA AV ett foto och att STJÄLA ett foto och använda det som sitt på ex. sin websida. Tycker i alla fall jag. 

Sajtvärd på Teckning iFokus

Anmäl
2016-10-13 21:59 #26 av: Zolah

DesK det är inte det jag säger, jag säger att det är omöjligt att veta om allt är enligt reglerna och först då vi blir informerade om att det kan vara så - så kommer vi göra en undersökning och göra åtgärder.

Mitt resonemang är mer som stora gallerier på internet, tex DeviantArt. Där alla får ladda upp, kolla på bilder etc och hålla sig till reglerna som är utsatta. Om det skulle vara som jag uppfattar att du vill... så skulle man tvingas gå igenom massor med uppladdningar av bilder för att se om dom är stulna eller inte. Och det skulle innebära att nästan ingen skulle få ladda upp något då deviantart får över 140 tusen bilder varje dag, det finns helt enkelt inte kapacitet!

Så, då får ni som medlemmar rapportera in om ni vet om / misstänker en ren stöld av en bild. om man målar av något, tex ett foto, så är det inte stöld dock. ( vilket jag förklarade i min text ).

Så att jämföra att teckna av referensbilder med att ladda ner illegalt via piratebay är lite som att säga att råna en bank och att plocka bär i skogen är samma sak.

Så, om du nu inte har något att dela med dig angående skapande av konst, avbildning etc som passar in på trådens ämne, utan oroar dig för annan stöld, så ber jag dig att skapa en ny tråd och gör en diskussion där. Eller om du tycker det är ännu större, prata med Niklas om han tycker att avbildning av fotografi för eget bruk är en säkerhetsrisk mot Ifokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.