Etikettrecensioner
Läst 2995 ggr
[HundochKatt]
2018-05-02, 03:46

Brush and Pencil produkter

Brush and Pencil produkterna av Alyona Nickelsen (USA) har inte funnits på marknaden så länge. Ett nytt och inovativt sätt att använda färgpennor på som jag ska försöka beskriva i följande artikel.

Brush and Pencil produkterna har inte funnits på marknaden mer än några få år. Det är några produkter som tagits fram av Alyona Nickelsen i USA, som är en mycket duktig konstnär och som använder sig av färgpennor i sin konst.  Hon är även författare till ett par böcker som handlar om att teckna med färgpennor tex.  Colored Pencil Painting Portraits och Colored Pencil Painting Bible.  Böckerna är omtyckta, men själv har jag inte investerat i dem. De båda finns på Adlibris att beställa om någon är intresserad. 

Än så länge finns inte B and P produkterna i Sverige att köpa, men det går att beställa dem från Jackson's Art i England. 

Jag har personligen inte använt produkterna så jättemycket ännu, men som med allt konstnärsmaterial dvs. olika medier så är det ju en lärdomsprocess innan man behärskar den nya tekniken till fullo. 

Hela setet.

Först och främst så kan man inte använda vilket ritpapper som helst. Man behöver sandat papper, tex. UART 400 - 600 - 800, Canson Mi-Teintes Magic Touch eller Fisher 400. Jag har provat på UART 600 samt Canson Mi-Teintes Magic Touch. Och på dessa två har det fungerat riktigt bra förutom på den senaste UART 600, som jag skriver om längre fram i artikeln. 

Hela setet består av 5 produkter. Powder Blender, Titanium White, Touch-up Texture, Textured Fixative och  Final Fixative. 

Produkterna är gjorda för att användas tillsammans med färgpennor. Dock bör man tänka på att Powder Blendern fungerar bäst med Faber Castell Polychromos och Caran d'ache Pablo. Men det hindrar inte att man använder andra pennor ex. Caran d'ache Luminance,  men spara dem till slutet av teckningen, när du är klar med själva blandningen. 

Första lagret.

När man ska använda Powder Blendern är det viktigt att man målar med lätt hand med färgpennorna. Det har ingen betydelse vilket håll man rör pennan för det fixar Powdern Blendern sedan, men viktigt är att alltså måla med lätt hand. Det här gör att det går lite snabbare att måla med färgpennor än på vanligt sätt.  

Det som fungerar bäst att använda till Powder Blendern är Sofft verktyg (som tillhör PanPastel).  Men också små spongar för ögonmakeup fungerar bra. 

Sofft verktyg, samt makeup spongar.

När det är dags att blanda så är det bara att doppa verktyget i pudret, skaka av överflödet och sedan gå över det målade med lätt hand. 

Lite puder räcker långt!

När man har gått över teckningen med Powder Blendern är det viktigt att spraya teckningen med Textured Fixative. Om man inte gör det så rör man bara runt den underliggande färgen nästa gång man går över med Powder Blendern.  När man sprayar så fixerar man lagret under. Samtidigt får man lite Textur på ytan igen, vilket gör att man kan jobba med den här metoden lager på lager. 

Viktigt att tänka på när man använder Texture Fixative är att skaka flaskan riktigt ordentligt. 30 sekunder står det på flaskan, men jag tycker att man ska skaka ännu längre. Dessutom bör man ta bort och  göra rent "spraymunstycket" i ljummet till varmt vatten väldigt ofta. Bara spola under kranen en stund och sedan torka av med hushållspapper.  På det sättet förminskar man risken att munstycket korkar igen och skapar problem med sprayningen. Viktigt är också att hålla avståndet till pappret när man sprayar, minst 30 cm ifrån bör man hålla flaskan. 

3-4 lager

När det torkat (ca 15 minuter) kan man gå över med färgpennorna igen, blanda med powder blendern, spraya osv. tills man helt enkelt är nöjd med resultatet. Sedan är det bara att börja med detaljarbetet. 

Om det är bara en liten yta man behöver lite mer struktur på för att kunna lägga på mer färg, så kan man använda Touch-Up Texture. Skaka flaskan ordentligt och sedan är det bara att pensla på ytan, ungefär som när man lägger på nagellack. 

Låt det torka ordentligt och sedan kan man gå över med pennan igen. 

Titanium White, kan man använda på två olika sätt. Dels ensam som puder till vitare partier, tex om man vill göra moln. Men man kan också blanda det med Touch-Up Texture och använda det till highlights och annt som behöver vara vitt. Blanda lite i taget för det torkar ganska fort.  I den här artikeln har jag beskrivit närmare hur man använder sig av blandningen. 

När man tycker att teckningen är klar så avslutar man med att spraya några lager med Final Fixative. Låt torka mellan lagren och jag rekommenderar samma procedur som med Texture Fixative. Dvs. Skaka ordentligt och rengöra munstycket. 

Jag använde UART 600 papper till det här arbetet och jag fick tyvärr lite problem. Dels var jag nog lite för hård med pennan så jag fick på vissa ställen lite svårt att blanda ut färgen ordentligt (viktigt är ju att använda lätt hand). Men på vissa ställen betedde sig pappret också  lite skumt och utan att jag tryckte för hårt med pennan. Jag har hört talas om att UART ibland kan vara lite ojämn i kvalitén (bästa pappret ska visst vara Fisher 400). Så tyvärr fick jag inte den mjuka blandningen överallt, vilket berodde förmodligen på dessa två orsaker. 

Vad tycker jag om produkterna då?

För mig känns det som att använda ett annat medium när man målar med kitet. Det jag gillar mest är ju ändå Texture Fixative och mixen Touch-up Texture och Titanium White. 

Texture Fixative för att det går att använda det på andra papper och har hjälpt mig att få tillbaka lite struktur under arbetets gång. Även när pappret blivit mättat och jag inte kunnat få på mer lager. Nackdelen är ju torkningen mellan lagren och att man inte kan böja pappret eller rulla ihop den, utan den måste hållas flat. Risken finns annars att fixativen krackelerar och lossnar (har mig veterligen aldrig hänt någon men risken finns).  Det bästa är ju att montera upp det vanliga pappret på tex. foam board. 

Och så mixen, den är ju bara så bra till det vita ex. morrhår, highlights. Och det fungerar på vanligt papper också. 

Det går ju att kombinera powder blender med tex. Zest-it Pencil Blend (eller Beckers "A" som jag använde tidigare). Bara man sprayar mellan lagren med Texture Fixative. 

Som variation kommer jag använda hela kitet även i fortsättningen då och då och förhoppningsvis lär jag mig att använda det bättre med tiden. Som sagt var, det tar ju alltid lite tid av övning innan man behärskar ett nytt medium.

[HundochKatt]
2018-05-02, 03:48
#1

Ber om ursäkt att texten lagt sig på knepiga ställen, men såg bra ut innan jag sparade och la ut den.  Verkade omöjligt att försöka rätta till det.

Pyttelite
2018-05-02, 06:34
#2

Bra och informativ artikel. Jag brukar schemalägga mina artiklar då finns det möjlighet att redigera och jobba med hur bilderna ska hamna. Tyvärr är det inte alltid det blir lika i mobilen heller.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Upp till toppen