Etikettallmänt
Läst 4389 ggr
[HundochKatt]
2017-11-27, 13:50

Vita pennor och lite till

Vad finns det för alternativ när man tecknar med färgpennor då det gäller vitt och framförallt till "highlights" kommer denna artikel att handla om.

När man tecknar med färgpennor och andra medier så vill man ju gärna ha något vitt som bla "highlights" till tex. ögon för att lyfta hela teckningen. Jag har provat en del och kommer att beskriva framförallt det jag använder idag. 

Först och främst använder många gelpenna. Min erfarenhet är att det håller inte så bra när man använder det. Färgen fäster för stunden men så småningom faller det bort. Det är inte någon permanent lösning enligt min erfarenhet. Det håller bättre på blyerts, men inte ovanpå olje eller vaxpennor.

Det som fungerat bäst för mig för det där riktigt vita är Uni Posca pennan White. (längst ner på bilden). Det verkar hålla betydligt bättre än gelpennan och ger riktigt vitt. För övrigt på bilden från ovan är det Faber Castell White, Caran d'ache White och Derwent Drawing Chinese White. 

Alla de tre pennorna använder jag idag, lite för olika arbetsområden och beroende på vilket papper jag använder. Tex. Faber Castell pennan är utmärkt att använda på svart papper men fungerar mindre bra över färgpennor, men går att använda lite som "blender". 

Här ovan har jag försökt att illustrera lite hur de vita pennorna fungerar på olika ytor. Det längst till höger ska jag beskriva längre ner i artikeln. 

Överst så har jag ritat på svart papper och alla dessa fungerar riktigt bra, beroende på hur vitt man vill ha det. Andra raden har jag haft svart polychromos i flera tunna lager samt använt mig av Zest it pencil blender. 

Längst ner har jag gjort som ovan med svart polychromos och Zest it. Men också sprayat det med något som heter Brush and Pencil Textured Fixative. 

Det här är en produkt gjord för färgpennor. Man skakar flaskan ordentligt, minst 30 sekunder och sedan sprayar man på det på teckningen, låter torka minst 15 minuter och vips så har man fått tillbaka lite Textur.

Speciellt bra är det när man har så många lager av färgpennor att det har blivit en vaxad/oljad hinna som inte tar några fler lager. Bara spraya och sedan kan man fortsätta att lägga på lager. 

En suverän produkt tycker jag själv. 

Det syns kanske inte så bra på bilden men alla pennor inklusive polychromos fäster och blir något vitare. 

Men den allra bästa produkten för att få riktigt vitt är Brush and Pencils Titanium White och Touch-up Texture. Vilket jag använder idag istället för Uni Posca pennan.

Dessa två produkter kan man använda på olika vis. Om man använder bara Titanium White pudret med en applicator (en sådan man har till bla ögonskugga) så kan man få ljusare partier om man skulle behöva tex på en näsa eller kinder.  Touch-up Texture fungerar som ovan för att få lite Textur på mindre ytor. 

Men om man blandar dessa två, lite Titanium White och ett par till några droppar Touch-up texture, till en mjölkaktig konsistens så kan man applicera det som highlights eller där man behöver riktigt vitt.  Ju mer vitt man vill ha desto mer titanium white. Men man får vara försiktig med att inte blanda för mycket åt gången för det torkar ganska fort. 

Nackdelen är att man får applicera det med pensel, men med lite träning så går det också. När det väl har torkat ordentligt så kan man om man vill rita över det, om det exempelvis blir för vitt. 

Brush And Pencil produkterna finns ännu inte i Sverige, men det går alldeles utmärkt att beställa från Jacksons Art i England.

[HundochKatt]
2017-11-27, 13:59
#1

Brush And Pencil har två produkter till, som jag kommer att beskriva vid senare tillfälle. Dock har de inte riktigt med det vita att göra.

Odd
Odd 
2017-11-27, 14:34
#2

Bra artikel! Själv använder jag vit akrylfärg till både teckningar och målningar om jag vill ha riktigt vitt. Håller även med dig om att Poscapennan är riktigt bra! Vill man ha ännu tunnare linjer än vad pennan erbjuder kan man dessutom "klicka" ut en fläck färg från pennan och sen använda en pensel för att applicera

   ~When life gives you lemons… Chuck 'em at people~

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

[HundochKatt]
2017-11-27, 14:52
#3

Vit akrylfärg har jag inte testat men det fäster väl på det mesta så det är säkert bra.

Posca pennan ska ju fästa på allt möjligt, även glas har jag för mig, därför går det utmärkt att använda den.

Bra tips att klicka ut en klick och använda pensel. Har inte tänkt på den möjligheten.

[KatarinePierce]
2017-11-27, 16:17
#4

Super bra

[KatarinePierce]
2017-12-19, 20:02
#5

Toppen till mig som blir galen snart,eftersom jag inte har hittat någon vit  färgpenna.

[HundochKatt]
2017-12-19, 20:11
#6

#5 Ja, det är svårt att få det riktigt vitt med färgpennor. Men ovan beskriver det jag tycker hitills fungerat bäst för mig och med det material som jag jobbar med.

sunzet1
2018-08-29, 13:00
#7

Vilket härligt inlägg - har länge letat efter nån som verkligen förklarar vilka pennor man ska kunna använda för vitt. Fixed-spray, kommer ihåg nu att jag använde det förr. :)

Upp till toppen