Etikettteckning
Läst 10971 ggr
Artylay
2012-04-06, 22:05

Lite om Skissen

Att skissa är bland det viktigaste då du målar. Men är det så lätt som folk tror? Här kommer jag med lite tips om hur jag gör!

Skissen

En bra skiss ska innehålla många olika "lager", både då du ritar på papper och i datorn. Det första lagret ska vara en kladdig skiss som gärna får bestå av ringar och fyrkanter och enstaka sträck. På papper behöver detta lager ritas mycket löst så att du ska kunna måla över det själv utan att sudda. I datorn behöver du inte göra detta. Se bara till att du målat på ett enskilt lager så att du lätt bara kan ändra opaciteten på det senare.

Huvudsaken, mest då du målar på papper, är att du får upp hela figuren innan du börjar pilla med detaljer. Skissa en snabbskiss på bara någon minut och se till att du får upp hela. För att träna på detta kan du ta tid på dig själv. Ha en klocka bredvid dig som ringer varje minut. Du ska under denna tid få upp en hel figur. Måla gärna av!
Tänk på att det inte spelar någon roll om andra ser vad det är, huvudsaken är att du gör det själv!Nästa steg kan vara en enkel, men inte helt fulländad version av bilden. Då du målar på papper så ska du inte heller här gå direkt in på detaljer, det gör att du lätt kan glömma bort proportioner och missbedömma storlekar. Det slutar ofta med att inte allt kommer med och det är illa! 
Då du målar digitalt har du den fördelen att du lätt kan ändra storleken på det du ritar. Därför är det inte lika viktigt att smyga sig fram till en färdig skiss. Själv brukar jag gå direkt på detaljerna.

Genom att sänka opaciteten (vilket du gör längst upp till höger i lagerbibloteket) på det första skisslagret kan jag göra ett nytt lager där jag målar den mer detaljrika skissen.Nu till det sista steget i momentet skissen, färgerna. Ja, färger hör till en skiss och kan också kallas "grundfärger". Just den här bilden hade många olika grundfärger. Jag prövade otroligt många bakgrunder innan jag kom fram till en jag tyckte fungerade. 
Gör gärna detta på ett lager under det sista skisslagret så att du fortfarande kan se skissen. Måla utan låg Opacitet på penseln och gör det kladdigt, detta ska ändå målas över senare. 

Om du målar på papper så får du tänka på att den här metoden inte fungerar om du målar akvarell eller med färgpennor. Du måste måla med akryl eller olja om du ska måla med grundfärger.

UPPGIFT

Måla fem skisser, varje bild ska bli klar inom en minut. Träna på att få upp hela bilden så snabbt som möjligt. Håll långt ut på pennan för att måla riktigt löst. Måla sedan två till bilder där du använder minst tre olika "skisslager".
Har du photoshop så gör gärna en bild till, denna med minst tre skisslager, varav det sista är för färg.

Vill du se den färdiga bilden? Gå in på http://artylay.deviantart.com/gallery/#/d4e8a9o

Mvh
Rebecca Frödén

Upp till toppen